Főoldal » elektromos autó » elektromos autó piac » Éves szinten is verik a villanyautók a dízeleket

Éves szinten is verik a villanyautók a dízeleket

Már 15. hónapja töretlenül növekszik az Európában eladott autók száma, és egyre népszerűbbek a tisztán elektromos autók. Az idei év első 10 hónapjában több tisztán elektromos autót értékesítettek, mint dízelt, a tölthető hibrideket viszont egyre kevésbé veszik.

Októberben 855 ezer új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, 14,6 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az újautó-eladások 14,2%-a volt tisztán elektromos, amely több, mint a dízelek 12%-os aránya.

A villanyautók népszerűsége Belgiumban (+147,3%) és Dániában (+100,7%) nőtt a leginkább, Németországban, amely az elektromos autók legnagyobb piaca, csak 4,3%-os volt a növekedés az előző év októberéhez viszonyítva.

A plug-in hibrid modellek eladásai az elmúlt hónapban 5 százalékkal 72 ezerre csökkentek. Belgiumban 70,2 százalékos volt a növekedés, Franciaországban 34,2 százalékkal többet helyeztek forgalomba, Németországban, a kategória legnagyobb piacán viszont 49,0 százalékkal kevesebbet. Összességében a PHEV kategória részesedése idén októberben 8,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 10,2 százalékról.

2023-ban már több mint 1,2 millió tisztán elektromos autót értékesítettek az EU piacán, így nem csak októberben, de az idei évből eltelt 10 hónapot tekintve is megverték a villanyautók a dízeleket. Az akkus elektromos autók részesedése idén 14 százalékon áll, míg a dízelek már csak 13,9%-ot hasítottak ki a tortából. Legtöbb autót még mindig benzinmotorral vásárolunk Európában (35,9%), de nagyon népszerűek a hibridek (25,5%) is. A konnektorról is tölthető hibridek (PHEV) népszerűsége (7,6%) azonban folyamatosan csökken.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.