HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Élettartam garancia a Hyundai IONIQ akkukra

A villanyautóra szkeptikusan tekintő autósok egy jelentős része még mindig úgy gondolja, hogy az autók akkumulátorát a telefonokhoz és a notebookokhoz hasonlóan 2-3 évente le kell cserélni, ami az óriási költségek mellett még környezetszennyező is. A valóság azonban az, hogy az elmúlt 5 évben gyártott autók többségének akkumulátora 80-90%-os állapotban van még így 4-5 évesen is, és jelentős részüknél a gyári értékhez képest csak minimális kapacitáscsökkenés érzékelhető. A bizalmatlanságot felismerve és az akkumulátorok megbízhatóságát látva a gyártók már 8 év vagy 150 ezer km garanciát mernek vállalni az akkumulátorra, amit nyilván nem tennének, ha nem lennének biztos a dolgukban.

A Hyundai most még erre is rátett egy lapáttal. Az amerikai piacon most debütáló IONIQ akkumulátorára az Egyesült Államokban ugyanis élettartam garanciát vállalnak. Vagyis ha az akkumulátor meghibásodik, akkor a cég saját költségén cseréli, a régi akkumulátort pedig szintén saját költségen ártalmatlanítja. Ezt a támogatást a koreai cég kortól és km-től függetlenül vállalja.

Természetesen vannak azért megkötések. Üzleti felhasználásnál (taxi, bérautó, autómegosztó, stb.) ez a fajta garancia nem él, mint más kiterjesztett garancia esetén sem. Ennél is fontosabb azonban, hogy a garancia csak a meghibásodásra terjed ki, a lítium-ion akkumulátoroknál az évek során fellépő kapacitáscsökkenésre nem. Ráadásul a kiadott közlemény megfogalmazásából arra lehet következtetni, hogy az akkucsere és ártalmatlanítás költségét csak az eredeti tulajdonos helyett vállalja át a Hyundai, eladás utána a második vagy harmadik tulajdonos helyett már nem.

Az akkumulátor meghibásodásra vállalt élettartam garancia a tisztán elektromos IONIQ modell mellett érvényes a plugin hibrid és a sima hibrid változat akkumulátorára is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?