Bemutatkoztak a genfi utcákon szaladgáló Audi e-tron prototípusok

Nem kell már sokáig várnunk, hogy megismerhessük az Audi terveit az elektromos SUV szegmens meghódítására, merthogy a német gyártó még idén elindítaná tisztán elektromos e-tron quattro modelljét, amelyet augusztus 30-án, a Brüsszeli Autószalonon hivatott részletesen bemutatni a nagyvilág számára. Habár sokan számítottak rá, az Audi végül nem vitt gyártási változatot a Genfi Autószalonra, ám azt mégsem engedhette meg magának, hogy ne mutasson fel semmit, átengedve a nézők figyelmét a nagy rivális Jaguar I-PACE crossoverre, ezért a németek egy egészen szokatlan módját választották az autó reklámozásának. Az autószalon első két napján közel 250 prototípus jelent meg Genf utcáin figyelemfelhívó matricába öltöztetve, bevonva a látogatókat is egy izgalmas játékba, aminek lényege a minél jobb képek készítése és feltöltése az Audi honlapjára az elcsípett prototípusokról. Miután a német mérnökök már csukott szemmel is bárhova odataláltak volna a svájci városban a kétnapos körözést és tesztelést követően, az e-tron prototípusok a rendezvény csarnokán belül, és a gyártó honlapján is bemutatkoztak, rengeteg képet mutatva magukról.

A tesztjárművek az Audi állítása szerint 95 kWh-s akkumulátorral vannak felszerelve, ami egy közel 500 kilométeres hatótávra elég, azt viszont nem tisztázta gyártó, hogy ezt NEDC vagy WLTP ciklusban érti. Összehasonlításképpen a rivális Jaguar I-PACE 90 kWh-s akkumulátort kap, ami a britek szerint WLTP ciklusban 480 kilométeres hatótávot biztosít, így nagy eséllyel a németek is ebben számoltak. Az autó maximálisan 150 kW-os DC hálózaton tölthető. A három villanymotor, melyek közül egy elöl, kettő pedig a hátsó tengelyen helyezkedik el, összesen 320 kW teljesítményt produkál.

EZT OLVASTAD MÁR?  2016 legnépszerűbb elektromos autói

Megjelenését tekintve, már amennyire pontosan meg lehet ezt mondani az álcaként használt matricától, átesett némi átalakításon a 2015-ös tanulmányhoz képest, de például a csíkban összekötött hátsólámpa-dizájn megmaradt. Az autóban öt személy tud kényelmesen elhelyezkedni, ám a luxuscrossoverek által nyújtott tágasság mellett az Audi arra is igyekezett odafigyelni, hogy az autó kellően sportos legyen, és minden terepen megállja a helyét. Hogy ezt bizonyítsa, egy videót is közzétett egy off-road tesztelésről:

Az Audi a fejlesztés jelenlegi állásába is bepillantást nyújtott a honlapján közzétett kiadványban. Itt leírják, hogy a 2018 végi indulására a majdnem 250 prototípus több mint 5 millió tesztkilométert fog megtenni négy kontinensen, ami nagyjából akkora távolság, mintha 125-ször megkerülték volna a Földet. A 85 000 kocsikázással töltött óra egyaránt magába foglal jéghideg skandináv teszteléseket, tűzforró afrikai megpróbáltatásokat, de a járművek megjárták Ázsia hegyvidékeit, a Nürburgring versenypályát, a kínai metropoliszok dugóit, és az amerikai autópályákat is.

Az Audi marketingfőnöke, Bram Schot valódi sorsfordítóként jellemezte a legelső tisztán elektromos modellt a gyártó történetében, ami miatt nagy mennyiségben kerül majd gyártásba a brüsszeli üzemben. 2020-ra összesen három tisztán elektromos modellt szeretni felmutatni  az Audi, 2025-re pedig több, mint 20 részben, vagy teljesen elektromos modell közül választhatnak a vásárlók.

Elektromos autót használsz?