A Tesla is becsatlakozik az IONITY projektbe?

Az európai töltőhálózat bővítését szolgáló jelenleg zajló projektek közül az IONITY célkitűzései a legnagyratörőbbek a 2020-ig létesítendő 400 állomással, mely összesen mintegy 2400 új töltőpontot jelent a kontinensen. Az IONITY fő támogatói olyan neves autógyártók, mint a BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company és a Volkswagen Group, de mellettük sok másik vállalat is a nevét adta a nagyszabású projekthez. Néhány német hírportál viszont most arról számolt be, hogy újabb cégek állnak készen becsatlakozni a töltőtelepítésbe, így olyan gyártókkal kezdődtek meg a tárgyalások, mint a Volvo, Fiat-Chrysler, a Jaguar-Land Rover, és a PSA/Opel. A pletykák szerint néhány energiaszolgáltató is hamarosan a csapat része lehet, mégpedig a francia Engie, az olasz Enel, és a németországi székhelyű E.ON.

Ugyan semmi meglepő nincs abban, hogy egyre több vállalat szeretné kivenni a részét az elektromos járművek számára létrehozott töltőinfrastruktúra fejlesztésében, a német források állítják, hogy a Tesla is a leendő partnerek között szerepel. A Tesla szerte a világon, így Európában is kiterjedt Supercharger hálózattal biztosítja a töltési lehetőséget járművei számára, az IONITY tavalyi bejelentése óta viszont sokan még a Tesláénál is jobb töltőhálózatként tekintenek a nagy autógyártók közös projektjére, amire Elon Musk várhatóan lépni fog valamit. Az IONITY töltői a teljesítmény terén jobbak a Superchargereknél: míg a dedikált Tesla-töltőkön 120 kW-tal tudnak tölteni az autósok, addig az új európai töltők eleinte 150, később 350 kW-ot kínálnak. A feltételezések szerint tehát Elon Musknak nagyobb teljesítményű Superchargerekkel kéne visszavágni, ha viszont valóban betársul a többi autógyártóhoz, és megoldja a CCS porton való töltés problémáját, az tulajdonképpen a Supercharger hálózat kibővítésének is tekinthető, ami egy hatalmas eredmény lenne mind a kaliforniai vállalat, mind az európai Tesla-tulajdonosok számára.

A hírt egyelőre sem a Tesla, sem az IONITY tagjai nem erősítették meg, így nem lehetünk biztosak az információk hitelességében. Minden bizonnyal valaki hamarosan hivatalosan is megerősíti, vagy megcáfolja a pletykákat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.