Itt az európai Model 3 töltési görbéje – 126 kW a Fastned villámtöltőn!

Ahogyan már megírtuk, a legelső európai Tesla Model 3 tulajdonosok nem hezitáltak sokat, hogy meglátogassák a kontinens jelenleg legnagyobb teljesítményt nyújtó villámtöltőit, választ adva arra a kérdésre, hogy milyen töltési sebességet képes befogadni a villanyautó akkumulátora a CCS Combon keresztül nem a gyártó által telepített töltőoszlopokon. Az első tapasztalat 117 kW volt az IONITY 175 kW-os töltőjén, azaz körülbelül annyi, mint amennyit a Teslák a Superchargereken maximálisan el tudnak érni. Várható volt azonban, hogy napokon belül részletesebb információkat is kapunk a legkisebb Tesla töltési karakterisztikájáról, ami most meg is érkezett, miután az egyik elsőként átadott európai Model 3 a Fastned egyik hollandiai töltőállomására érkezett. A jelenleg Németországban terjeszkedő vállalatnak pedig van egy olyan jó szokása, hogy rendszeresen közzéteszi a nála töltő villanyautók töltési görbéjét, mely megmutatja, hogy a töltöttségi szint függvényében hogyan alakul a töltési teljesítmény.

A Fastned 175 kW-os töltőoszlopán a Model 3 új rekordot állított fel: 126 kilowatton tetőzött, ami nagyobb teljesítmény, mint amit eddig valaha Tesla gyártmányú elektromos autótól láthattunk, és egyben 6 kW-tal több, mint ami a Supercharger-hálózaton lehetséges. Az autógyártó által nemrég kiadott közlemény szerint a CCS adapterrel használt Model S és Model X járművek, valamint az alapból CCS csatlakozóval épített Model 3-asok maximálisan 120 kW (vagy 400-500 km hatótáv/óra) felvételére képesek, amelyet az autó limitációjaként nevez meg a Tesla, ám régóta sejthető, hogy a Model 3 ennél többre is képes. A Long Range változat EPA dokumentációja például megemlíti, hogy az autó 525 amperes töltést is enged DC hálózaton, ami a 350 voltos aksi mellett durván 183 kW-os töltésre utal.

 

Forrás: Fastned

A Fastned állomására látogató Model 3-as 6% körüli SoC mellett kezdte meg a töltést 63 kW-tal, mely villámgyorsan 124 kW-ra nőtt. Ez aztán 38%-os töltöttségig stabilan állt, majd egy rövid időre 126 kW-on csúcsosodott. 47% környékén azonban egy erőteljesen meredek csökkenés tapasztalható, ami az akkumulátor védelmét szolgálja. A töltési görbe egyébként erősen tükrözi azt, amit a legelső mérések mutattak a Supercharger állomásokon a LR Model 3 esetében. Összehasonlításképpen más villanyautók töltési görbéje itt tanulmányozható, az Audi e-tronéról pedig itt írtunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.