Főoldal » elektromos autó » Megvédték a tüntetők Madrid levegőjét

Megvédték a tüntetők Madrid levegőjét

Ismét büntetik a Madrid belvárosába régi benzines és dízeles autókkal behajtókat, miután a bíróság döntésére a spanyol főváros nemrég hivatalba lépő polgármestere, José Luis Martínez-Almeida visszaállította az elődje által tavaly novemberben bevezetett intézkedést – írja az El País. Június utolsó hétvégéjén több ezren vonultak utcára, miután a jobboldali Néppárt politikusa július 1-jei hatállyal felfüggesztette a behajtási tilalmat, arra hivatkozva, hogy az nem összeegyeztethető a városlakók mobilitási igényeivel. Hamar kiderült azonban, hogy Madrid lakossága nem látja szívesen a szennyező járműveket a városközpontban, és a Madrid Central visszavonása által kiváltott indulatokat tovább fokozta, hogy a korlátozásnak valóban mérhető eredményei voltak: az elmúlt 10 évben nem volt ilyen alacsony a nitrogén-dioxid-koncentráció a levegőben. A belváros védelmére kidolgozott terv ráadásul éppen azért született meg, hogy az Európai Unió tiszta levegőre vonatkozó irányelveit régóta megsértő főváros elkerülje a szankciókat.

Forrás: Wikipedia

Miután a sokak szerint Donald Trump amerikai elnök gondolkodásmódját idéző meggondolatlan rendelet nyomán Madrid úgy került fel a világ legolvasottabb hírlapjainak címlapjára, mint a legelső európai nagyváros, mely visszavon egy a városlakók levegőjét védő intézkedést, több mint 80 szervezet – köztük számos környezetvédelmi NGO, mint például a Greenpeace – állt össze, és alapította meg a Platform in Defense of Madrid Central testületet, mely bíróságra vitte az ügyet. Az ítélet szerint a város vezetősége nem engedheti meg, hogy bárminemű szabályozás nélkül hagyja a légszennyezés mértékét emelkedni, így a Madrid Centralt vissza kell állítani.

Ennek értelmében a spanyol DGT közlekedési hatóság által kiadott Cero és Eco matricájú elektromos és hibrid járművek szabadon behajthatnak a közel 472 hektáros területre, míg az újabb benzines és dízeles autók B és C matricával csak akkor léphetik át a belváros határát, ha utána egy nyilvános parkolóban parkolnak, vagy ha meghívóval rendelkeznek egy belvárosi lakostól vagy üzlettől. A 2006 előtt regisztrált hagyományos járművek behajtása a jelenlegi szabályozás értelmében kizárólag meghívóval engedélyezett. Szabálysértés esetén 90 euró, helyszínen való fizetés esetén 45 eurós bírságra számíthatnak az autósok.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.