Összehozza a három legnagyobb német rivális autógyártót az önvezetés

Az Audi is csatlakozhat a BMW Group és a Daimler AG júliusban bejelentett együttműködéséhez, így a világ három legnagyobb prémium autógyártó vállalata a jelentős fejlesztési költségek csökkentése érdekében közösen dolgozik majd az önvezető technológián – tudta meg a német Wirtschaftswoche magazin, a hivatalos közleményt, és a bővebb részleteket viszont a Frankfurti Autószalonra tartogatja a négykarikás márka. A müncheni és a stuttgarti cég majdnem két hónappal ezelőtt egy hosszú távú technológiai együttműködésről írt alá szerződést, mely során a vezetéstámogató rendszerek továbbfejlesztése, valamint az autópályán és a parkolókban használható önvezetési funkciók kidolgozása az elsődleges feladat. A két gyártó tervei szerint a legelső közös termékek 2024-ben jelenhetnek meg a sorozatgyártott személyautóikban. A társulás azonban nem exkluzív, azaz bármely vállalat számára adott a lehetőség, hogy csatlakozzon, s ezt használja ki elsőként az Audi.

Hasonló összefogásnak az Audi anyavállalata, a Volkswagen is része, a wolfsburgiak ugyanis a Ford önvezető rendszerekkel foglalkozó start-upjába szállnak be, mely 4-es szintű autonómiával látja majd el a két cég járműveit. Az, hogy az egyébként rivális autógyártók összedolgoznak az önvezető technológia versenyében, egyáltalán nem meglepő, hiszen az ezzel foglalkozó amerikai és kínai cégek óriási előnyre tettek szert az elmúlt években, de természetesen a Tesla Autopilot rendszere is számos cégvezetőben irigységet vált ki. A prémium hármas együttműködésének részleteire szeptemberig várnunk kell, ám valójában nem ez az első alkalom, hogy az élet összehozza őket: a BMW, a Daimler, és az Audi ugyanis 2015-ben megvásárolta a Nokiától a Here digitális térképszolgáltatást, melynek részletes adatbázisa egy kulcseleme az önvezetésnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.