Európába ért a Tesla Model Y

Érdekes pletyka kering az egyik rendszeresen Teslás infókkal kérkedő Twitter forrástól: állítólag Európában turnézik a Tesla Model Y.

Hamarabb jöhet

Mint azt az autó márciusi bemutatója kapcsán megírtuk, az eredeti tervek szerint a közepes méretű városi SUV gyártását eredetileg 2020 őszére ígérték, míg a legolcsóbb változat 2021 tavaszán érkezett volna. Ezek az időpontok már akkor is – a Model 3 kezdeti nehézségei utáni – túlzottan óvatos becslésnek tűntek, így aztán nem lepődtünk meg olyan nagyon, amikor a cég a legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentésben azt közölte, hogy gyorsabban halad a program mint gondolták és már jövő év nyarán megkezdődhet a gyártás.

De még az is lehet, hogy ez is túlzottan pesszimista jóslat, mivel hetek óta szivárognak a különböző beszállítóktól a pletykák, miszerint a Tesla megkérte őket, készüljenek fel rá, hogy a Model Y és a Semi gyártásához akár már az eredeti tervekhez képest 9 hónappal korábban meg kell kezdeniük a szállítást. A fremonti autógyár különböző nyilvános építési engedélyeiből pedig azt is tudjuk, hogy javában folyik az üzem bővítése Kaliforniában. És ha ez nem lenne elég, egyre többet fotózzák a gyár környéki autópályákon vagy Superchargereknél az álcázatlan előszériás Model Y-okat.

Ha tippelnünk kellene,  talán az a legvalószínűbb, hogy már a következő negyedév végén megkezdődik a gyártás és a nyár során fogják elérni a heti 1000 autó feletti tempót.

De hogy jön ide Európa?

Nos a fentiek természetesen amerikai céldátumok – az európai kiszállítások még az optimisták szerint is legalább fél évvel lesznek emögött. Ha a a tengerentúli vásárlók fél évvel előbb kapják meg a kocsikat az nekünk is jó nem? – gondolhatnánk, de lehet, hogy az európai vásárlóknak meg kell várniuk a Berlni melletti Gigafactory 4 megnyitóját. Azt már tudjuk, hogy az első itt gyártott típus pont a Model Y lesz. Mindazonáltal a Model 3 példáján láttuk, hogy a Tesla nem feltétlenül akarja feleslegesen váratni a vásárlóit. Kínában már idén márciusban megkezdődtek a szedán kiszállításai, miközben a helyi gyártás csak pár hete, az év végén indult be.

Akárhogy is, a fenti pletyka eléggé esélyes, hogy igaz. Az állítólag az európai Tesla köreiből származó információ szerint ugyanis, van legalább egy prototípus, ami a tillburgi európai központban, illetve Münchenben vendégeskedett és jövő év elején arra fogják használni, hogy betanítsák a helyi Tesla szerelőket az autó szervizelésére, támogatására. Ha visszaemlékszünk, nagyon hasonlóan indult a Model 3 európai startja is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.