Még lánykérés is volt a kínai Model 3-ak hivatalos átadóján

Most már tényleg elindult a helyben gyártott kínai Tesla Model 3-ak kiszállítása, még videónk is van az első autók átadásáról.

Az átadón azt is elárulták a helyi vezetők, hogy jelenleg egy 10 órás műszakban termelnek és óránként 28 autó készül, heti 5 napon át – plusz van egy 6. tréning nap. Ez már most heti 1400 körüli gyártási ütem, ami meghaladja az eredeti ezres célt. Jövőre pedig jön a második műszak. Állításuk szerint minden legyártott autó már el is van adva.

Most, a gyártás elején az alkatrészek 30%-a helyben készül vagy kerül beszerzésre. Jövőre 50% később 100% a cél.

Az előzetes terveknek megfelelően ma reggel 15 alkalmazott vehette át az autóját és ezt követik a napokban az első külsős vásárlók. A félreértések elkerülése végett: az alkalmazottak is teljes ára fizetnek a kocsiért, jutalmuk az, hogy ők lehetnek az első tulajdonosok – így volt ez Kaliforniában is. A legendák szerint még Elon Musk édesanyjának is teljes árat kellett fizetnie a Teslájáért – senkinek nincs kedvezmény, maximum ha bemutatótermi tesztautót vesz meg alig használtan.

A ceremóniára a sanghaji Tesla Gigafactory 3 egyik csarnokában került sor és hivatalosak voltak a média képviselői is. Az első videók, most természetesen mégis a Twitteren bukkantak fel és a résztvevők és alkalmazottak lőtték azokat mobiltelefonjaikkal – elnézést kérünk a sok függőleges videóért.

Volt egy érdekes színfoltja is az eseménynek, ugyanis az egyik Tesla alkalmazott az átadón kérte meg a barátnője kezét. Ehhez a kollégák is segédkeztek, telerakták a kocsi első csomagtartóját virágszirmokkal és a mit sem sejtő hölgy annak felnyitásakor szembesült a turpissággal. Spolier alert: igent mondott.

Mindeközben a gyár udvarán:

Forrás: Youtube/Jason Yang
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.