Svédország a következő, ahol betiltják a hagyományos autók forgalmazását?

A mai napig 13 ország jelentette be, hogy szeretné betiltani a hagyományos, benzin- vagy dízelmotorral hajtott autók forgalmazását. A tiltást már bejelentő országok között szerepel például Kína, Costa Rica, az Egyesült Királyság, Izrael és Franciaország is. A következő ilyen ország jó eséllyel Svédország lesz, ahol a tiltás tervezett időpontját ugyan még nem jelentették be, azonban felállítottak egy bizottságot, melynek feladata javaslatot tenni arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan szüntessék meg fokozatosan a fosszilis üzemanyaggal hajtott autók, esetleg a fosszilis üzemanyagok értékesítését.

A bizottság egy évet kapott a feltételek meghatározására, azaz 2021. február elsején nagy valószínűséggel megtudhatjuk, mennyi ideje van hátra Svédországban a hagyományos autóknak. A bizottság másik feladata egy teljes Európai Unióra vonatkozó hasonló terv kidolgozása is. A bizottság elnöke Sven Hunhammar lett, aki jelenleg a Svéd Közlekedési Igazgatóság fenntarthatósági és környezetvédelmi igazgatója.

„Svédország lesz a világ első fosszilis mentes nemzete. A közlekedési ágazat Svédországban az üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadáért felelős, ezért jelentős szerepet játszik az éghajlatváltozásban.” – nyilatkozta Per Bolund, svéd miniszter.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.