A Kia villanyautóira is kevesebbet kell várniuk a briteknek

Az óriási keresletre reagálva a tervezettnél több e-Nirót küld az Egyesült Királyságba a Kia, így az új megrendelők már szeptemberben átvehetik autóikat – ennél rövidebb még sosem volt a várakozási idő a villanyautóra annak 2018-as megjelenése óta. A dél-koreai vállalat a világjárvány ellenére is történetének legsikeresebb júliusát zárta az országban 9110 eladott autóval, ami 28%-kal több, mint a tavaly júliusi eredmény. Az autógyártó sikermodellje egyértelműen a hibrid, plug-in hibrid, és teljesen elektromos meghajtással kínált Niro-család, melyből összesen 2539 darab fogyott a hónapban, több, mint az évek óta a legnépszerűbb modellnek számító Sportage SUV-ból.

A tisztán elektromos meghajtású változatból csak a múlt hónapban több példány talált gazdára, mint a teljes tavalyi évben. Ennek oka többek között az lehet, hogy júniusban a 64 kWh-s akkukapacitású és 150 kW teljesítményű verzióhoz csatlakozott az olcsóbb, 39 kWh-s, 100 kW-os típus is. 2020-ban eddig körülbelül 7000 darab fogyott az e-Niróból, és további 800-900 darab van úton a brit kereskedések felé.

Habár a megnövelt kínálat elsősorban a közkedvelt crossoverre vonatkozik, a Kia a Soul EV modelljéből is többet szállít az Egyesült Királyságba. Korábban a Hyundai is hasonlóan jó hírekkel szolgált a vásárlóinak, de akkor a Kona EV és az IONIQ EV iránt támasztott kereslet kielégítését a csehországi gyár újraindítása is támogatta.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.