Elektromos lesz a mennyei flotta

Tisztán elektromos meghajtásúra cseréli teljes szolgálati flottáját a Vatikán, még tovább csökkentve a Róma szívében található független városállam hozzájárulását a levegőszennyezéshez és a klímaváltozáshoz. A tervekről Roberto Mignucci, a Vatikánvárosi Államot irányító hivatal műhelyeinek és felszerelésének igazgatója beszélt a L’Osservatore Romano napilapnak, s elmondta, hogy a kizárólag villanyautókból álló flotta ideális lenne a Vatikán számára, mivel annak területe mindössze 0,44 km2, és a külső birtokai is viszonylag közel, néhány tíz kilométeres távolságban találhatóak.

Első generációs Toyota Mirai, mint pápamobil, Forrás: Toyota

Ebből adódik, hogy a mennyei flotta évente csupán körülbelül 6400 kilométert tesz meg, ami nagyjából átlagosan 18 kilométeres futást jelent naponta az egész flottára nézve. Az elektromos hajtásra való átállás tehát ez esetben nem gazdasági döntés, sokkal inkább a példamutatás mozgatja, hiszen nem hangzik szépen, hogy a római katolikus egyház fejét kiszolgáló járművek megrövidítik a hívek földi életét.

Forrás: Toyota

A Pápa és a Vatikán egyébként már régóta igyekszik mérsékelni környezetterhelését, mostanában például egy károsanyag-kibocsátásmentes, hidrogénüzemű Toyota Mirai-jal fuvarozzák Ferenc pápát, XVI. Benedek pápa pedig 2400 napelem-táblát telepíttetett a Paul VI csarnok tetejére.

Az nem derült ki, hogy pontosan milyen járművekkel, és mikorra tervezi az átállást a Vatikán (most egyébként is lefoglalja Ferenc pápa pajzán Instagram-akciója), de állítólag hamarosan elkezdődik a töltőhálózat kiépítése, és felveszi a kapcsolatot autógyártókkal, akik villanyautókat küldenek tesztelésre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.