Tavasszal kezdődhet a legnagyobb hatótávú villanyautó gyártása

Elkészült a Lucid Motors autógyárának legelső szakasza az arizonai Casa Grandéban. Az AMP1 (Advanced Manufacturing Plant-1) nevű létesítmény, melynek építése éppen egy évvel ezelőtt kezdődött, kezdetben a Lucid Air tisztán elektromos szedán sorozatgyártásának ad majd otthont, jelenlegi állapotában évi 30.000 darabos kapacitással. Az elkövetkezendő hónapok a gyártóberendezések beépítéséről és a gyártósor finomhangolásáról szólnak majd, mielőtt 2021 tavaszán megkezdődik a villanyautó sorozatgyártása. Először a Lucid Air Dream Edition kerül fel a szalagra, melyet aztán a Grand Touring és Touring típusok követnek. A 69.900 dolláros, Lucid Air Pure nevet viselő alapváltozat 2022 elején csatlakozik hozzájuk.

Az 590 hektáros területen elhelyezkedő létesítmény, mely a cég elmondása szerint a legelső zöldmezős beruházás kizárólag tisztán elektromos autók gyártására tervezve, a következő években tovább bővül. 2028-ig további három szakaszban épül fel az üzem, melyek során a jelenlegi körülbelül 92.810 négyzetméteres alapterülete 473.805 négyzetméterre nő. A gyár kapacitása ezzel párhuzamosan 400.000 elektromos autó összeszerelésére lesz alkalmas évente. A második szakasz, melynek kivitelezése 2021 elején indul, a Project Gravity néven megismert SUV termelésére készíti fel az AMP-1-et 2023-ra.

Ha tavaszig nem előzi be senki, akkor a Lucid Air a legnagyobb hatótávolságú elektromos autó lesz a piacon. A hajtáslánc hatékonyságának fejlesztésével a mérnököknek sikerült a kezdetben 130 kWh-s akkucsomagot 113 kWh-sra csökkenteni, amely a becsült EPA hatótáv szerint akár 517 mérföldre (832 kilométer) is elég egy töltéssel. Az Electrify America 350 kW teljesítményű töltőin az autó akár 483 kilométerre elegendő elektromosságot is fel tud venni 20 perces töltés alatt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.