KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Megnyitja töltőhálózatát a Tesla más autógyártók számára

Örökös téma a villanyautósok között, hogy a Tesla miért nem teszi elérhetővé Supercharger-hálózatát más autógyártók járművei számára. Ez kétségtelenül win-win szituációnak tűnik, hiszen a műszaki korlátok lebontásával a világ legkiterjedtebb elektromos töltőhálózata nyílna meg a villanyautósok előtt, miközben Elon Musk céde gigászi összegeket seperhetne be a használati jogért cserébe, amit például a teslások töltési díjának csökkentésére is fordíthatna.

Forrás: Nextmove

A Tesla korábban többször is jelezte, hogy hajlandó tárgyalni vetélytársaival a Superchargerek megosztásáról, legutóbb például Grace Tao, a vállalat kínai kirendeltségének alelnöke beszélt erről nyilvánosan december elején. Arról is pletykáltak már, hogy vannak autógyártók, melyek már megkezdték az egyeztetést a kaliforniai vállalattal, de erre ez idáig semmilyen bizonyítékot nem kaptunk.

Szeptemberben egy rövid időre elérhetővé vált a Superchargerek világa Európában más gyártók autói számára is, ám mint utólag kiderült ez a nyitás nem egy megállapodásnak, hanem egy műszaki hibának volt köszönhető. A problémát a Tesla mérnökei természetesen villámgyorsan javították is, az oszlopok néhány órán belül megkapták a szükséges frissítéseket.

Musk legújabb Twitter-kommentje azonban egy új fejlemény az ügyben. Marques Brownlee, ismert youtuber, aki többször is készített már interjút a Tesla vezérigazgatójával, rákérdezett, hogy miért nem élnek az autógyártók a Teslák által kínált lehetőséggel, mire Musk azt felelte, hogy valójában élnek, de csak mérsékelten. Hozzátette: a Superchargerek meg lesznek nyitva más vállalatok autói számára.

Hogy pontosan mire utalt Musk, azt nem tudjuk, de gyanítjuk, hogy van már legalább egy olyan gyártó, amelyik komolyan érdeklődik a Supercharger-használat iránt. A szemfüles hírportálok például kiszúrták, hogy a nemrég bemutatott, 1600 kilométer hatótávú szuperhatékony Apterán a Tesla töltőcsatlakozója látható. Az InsideEVs szerint elképzelhető, hogy a start-up engedélyt kért a Supercharger-hálózat használatára a prototípusokhoz, amire ráhúzhatjuk, hogy kezdetlegesen megnyílt a Tesla-töltőhálózat, de hivatalos információ nincs arról, hogy az Aptera vásárlói valóban a Superchargereken tölthetik majd háromkerekű autóikat. Mindazonáltal Európában könnyebben hozzáférhetnének a versenytársak a töltőkhöz, hiszen itt már CCS2 csatlakozóval vannak felszerelve az oszlopok.

Címlapkép: Nextmove

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.