Hét személy, 280 km hatótáv: ilyen a Citroën családi egyterűje

A korábban PSA-ként ismert vállalatcsoport márkái az idei évben három zéró kibocsátású utasszállító modellt is a piacra fognak dobni. Az Opel megoldását két héttel ezelőtt megismerhettük a Combo-e Life személyében, egy hete a Peugeot e-Rifter is bemutatkozott, a mai napon pedig a Citroën ë-Berlingo családi villanyautóról rántották le a leplet.

A maximálisan 7 fő szállítására alkalmas ë-Berlingo külsőre látványosan különbözik az áruterítő feladatokra tervezett testvérétől, hiszen a márka személyautó-kínálatára jellemző stílusjegyek uralkodnak rajta. A hagyományos meghajtású családi Berlingóval ezáltal már jóval több a közös vonás, de nem nevezhetőek teljesen azonosnak, a hűtőrácsot például átdolgozták a villanyos változathoz, valamint az Anodised Blue körvonalazás is az ë-Berlingo sajátossága.

A műszaki jellemzőinél a már jól ismert számokat tudjuk ismételni. A villanymotor maximális teljesítménye 100 kW (136 lóerő), ami a 260 Nm csúcsnyomatékkal együtt Power módban elérhető. Ha nincs szükségünk ekkora erőre a mozgáshoz, akkor a Normal és Eco üzemmódokkal 80, illetve 60 kW-ra tudjuk korlátozni a teljesítményt az energiatakarékosság érdekében. A végsebesség a vezetési módtól függetlenül 135 km/h.

Az akkumulátor kapacitása 50 kWh, ami a WLTP mérés szerint 280 kilométeres utazáshoz elegendő két töltés között. Ez történhet egyenáramú hálózaton, így a maximálisan elérhető töltési teljesítmény 100 kW, ideális körülmények között körülbelül fél óra szükséges a 80%-ra való töltéshez. Váltakozó áramon a választott fedélzeti töltő teljesítménye szerint 7,5 óra (7,4 kW egy fázison), vagy 5 óra (11 kW három fázison) a teljes feltöltés ideje.

A vásárlók a MyCitroën applikáción keresztül kapcsolódhatnak össze autójukkal, ahol a töltöttségi szintet és pillanatnyilag elérhető hatótávot csekkolhatják le, illetve az utastér hőmérsékletét is előre beállíthatják. A Free2Move applikáció a töltésnél jelent nagy segítséget, ezen keresztül ugyanis 220 ezernél is több töltőállomáshoz lehet könnyedén hozzáférni. Mindez a 8 colos érintőképernyőn is megjeleníthető, továbbá a legfontosabb információk a 10 colos nagy felbontású műszerfali kijelzőről is leolvashatók a kormány mögött.

Az ë-Berlingo 4,40 méter hosszú M, valamint 4,75 m hosszú XL változatban is rendelhetővé válik 2021 második felében, s a könnyebb parkolás érdekében egyikőjük magassága sem haladja meg az 1,90 métert. Az ülések elrendezése természetesen variálható aszerint, hogy milyen típusú csomagokat szeretnénk szállítani az autóban, illetve 5, vagy 7 ülésre van szükségünk a család/barátok fuvarozásához – hosszú tárgyakhoz például lehajthatjuk az első utasülést, így az XL változatban akár 3,05 méter hosszú raktérrel is számolhatunk. Ötüléses kivitelben a hátsó csomagtér nagysága 775 liter az M-ben, és 1050 liter az XL-ben, de emellett további 167 liternyi hely áll rendelkezésre a rekeszekben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.