A Volkswagen már nem akar minden áron No.1 lenni

A német vállalat évekig a világ legnagyobb autógyártója volt, ám tavaly elvesztette a trónt.

Lehet, hogy ez egy darabig így is marad.

Nem minden áron

A német Automobilwoche mikrofonvégre kapta Christian Vollmert aki a VW márka személyautó üzletágának gyártási igazgatója. A szakember meglepő kijelentést tett: már nem akarnak mindenáron a legnagyobb autógyártó lenni. Új stratégiát követnek, ami nem fog változni a következő években.

A VW Csoport megannyi márkájának értékesítési számait összeadva azt látjuk, hogy a hasonlóan egy kalap alá vett Toyota eladásokkal szemben 2016 óta folyamatosan a németek kerekedtek felül – még ha a különbség alapvetően elenyésző is volt.

Ez a sorozat szakadt meg 2020-ban, amikor, ha kicsivel is, de a japánok nyerték a meccset. Ki így, ki úgy jött ki az örült korona évből – vonhatnánk meg a vállunkat, de ennél többről van szó. Mint Vollner a lapnak elmondta a vállalatnak pénzt kell keresnie, hogy finanszírozni tudja az elektromos átalakulást. A Power Day alkalmával is megemlített Trinity projektben 2026-ra egy olyan platform első példányát kívánják legyártani, ami rendkívül gyorsan tölthető, nagy hatótávú, 4-es szintű önvezetésre képes autókat indít útnak. A feladat része azonban az is, hogy a gyártástechnológia is szintet lépjen és 10 órára csökkentsék az autónkénti időráfordítást.

A vállalat terveiben az is szerepel, hogy a Trinity a legújabb elektronikát használja majd, és az autók egymással, illetve a közlekedési infrastruktúrával is kommunikáljanak a jövőben. A Volkswagen célja, hogy az Audi, Bentley és Bugatti márkák a Trinity segítségével felvehessék a versenyt a Teslával.

Jelenleg a csoport komoly chip hiánnyal küzd, és a vállalat szerint ez még eltarthat egy jódarabig. Úgy tűnik, ha ez az eladási darabszámok átmeneti visszaesésével jár, azt is inkább bevállalja a cég, mint, hogy veszteséget termeljen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.