Főoldal » elektromos autó » Megint kiégett egy Chevrolet Bolt EV

Megint kiégett egy Chevrolet Bolt EV

Teljesen kiégett egy garázsban parkoló Chevrolet Bolt EV elektromos autó a Virginia állambeli Ashburn városában – számolt be róla az Electrek hírportál a szemtanúk által készített felvételek alapján–, ez immár a hatodik dokumentált spontán tűzeset az Egyesült Államokban, amely a General Motors-hoz tartozó autómárka villanyautóját érinti.

A legújabb incidens éppen néhány nappal azután történt, hogy a GM bejelentette a véglegesnek vélt megoldást a tavaly óta fennálló tűzveszélyre az LG akkucelláit hordozó modellt illetően. Ez nem más, mint egy újabb szoftverfrissítés, amely visszaadja az akkumulátor maximális kapacitását a tulajdonosnak (korábban 95%-ra limitálta egy frissítés, mivel a kigyulladt járművek közös jellemzője volt, hogy 100%-ra töltött akkunál csaptak fel a lángok), ezzel egy időben pedig egy diagnosztikai szoftvert telepít fel, amely érzékeli és jelzi a hibás működést még a probléma kialakulása előtt. Ezáltal csak azokban a járművekben szükséges akkumulátort cserélni, ahol valóban kialakulhat a tűzveszély, ellentétben a Hyundai-jal, mely teljes körű akkucserét rendelt el az LG-cellákat használó elektromos autóira és buszaira.

Forrás: Facebook/Bobby Busche

Az ashburni tűz körülményei egyelőre nem ismertek – a szemtanúk szerint az autó csatlakoztatva volt a hálózatra, de azt nem tudni, hogy megkapta-e már a végleges, vagy a korábbi ideiglenes frissítést. Az előbbire igencsak kicsi az esély, hiszen az április utolsó napjaiban bejelentett javítás nem telepíthető Over-the-Air módon, a tulajdonosnak kereskedésbe kell vinnie az autót, ráadásul egyelőre csupán a 2019-es modellévben gyártott példányokra érhető el (jelenleg az sem ismert, hogy a kiégett Bolt EV mikori gyártású).

A General Motors tud az incidensről, és megkezdte a körülmények kivizsgálását.

Címlapkép forrása: Forrás: Facebook/Bobby Busche

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.