Elektromobilitásba fektet az orosz kormány

Az orosz kormány azt tervezi, hogy 2030-ig 777 milliárd rubelt (mintegy 10,5 milliárd dollárt) fektet be elektromos és hidrogénnel hajtott járművek fejlesztésébe – számol be róla a Moscow Times.

A Gazdasági Fejlesztési Minisztérium illetékesei szerint az előttünk álló kilenc évben Oroszországban az elektromos járművek piaci részesedése a jelenlegi fél százalékról 15%-ra növekedhet, ami azt jelenti, hogy 2030-ra 1,5 millió elektromos autó lehet az utakon, amelyhez a kormány 20.000 új töltőállomás kiépítését támogatná.

A portál szerint a minisztérium tisztviselői azt nyilatkozták, hogy 5,5 milliárd dollárt terveznek elektromos járművek fejlesztésére fordítani, azonban helyi források szerint a tervet módosították, és az összeget 10,5 milliárd dollárra növelték. A teljes keretből 1,7 milliárd dollárt hidrogénüzemű járművek fejlesztésére szánnak.

Oroszországban 2019-ben mindössze 353 tisztán elektromos járművet adtak el, amely 2020-ra közel duplájára, 687-re növekedett. A minisztériumi tervezet szerint az elektromos autók részesedése 2022-re már eléri majd az 1,7%-ot, amelyhez 2 év alatt 30-szoros növekedést kellene elérni.

A vásárlók egyelőre csak az importból válogathatnak, ugyanis az országban egyelőre nem gyártanak elektromos autót, igaz a Kamaz már bemutatta a Kama-1 nevű modellt, amely az első orosz villanyautó lehet. Ezen kívül 2022-ben a Ford helyi üzemében is megkezdhetik az elektromos járművek gyártását.

Címlapkép: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.