Hétfőtől hetedszer nyújthatók be a pályázatok Pedelec vásárlásra

Hétfőtől, azaz 2021 június 7., reggel 8 órától péntek délutánig ismét benyújtható a pedelec-pályázat, amin keresztül magánszemélyek elektromos kerékpár vásárlásához igényelhetnek állami támogatást.

A programmal a kormány a munkába járást szeretné támogatni, ezért kizárólag magánszemélyek pályázhatnak, akiktől elvárás a magyarországi lakóhely és a legalább 3 hónapos munkaviszony. Személyenként maximum egy kerékpárra igényelhető támogatás.

A kerékpárnak meg kell felelni az EN 15194:2017 (MSZEN 15194:2018) szabványnak és a következő műszaki követelményeknek. Kizárólag 250 W vagy annál kisebb legnagyobb folyamatos névleges teljesítményre képes elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, legalább 44-es vázméretű vagy legalább 26” (összecsukható kerékpár esetén legalább 16”) kerékméretű kerékpárokra lehet igényelni támogatást, amelyeknél a motor kikapcsolódik, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, illetve teljesítménye a jármű̋ sebességének növekedésével fokozatosan csökken, majd mielőtt elérné́ a 25 km/h sebességet, a motor leáll. A kerékpár maximális tömege 30 kg, a külső gumi maximális szélessége 60 mm, a kerékpáron nem lehet gázkar, illetve az akkumulátor nem tartalmazhat ólmot.

A támogatás maximális mértéke a pedálszenzoros rásegítésű kerékpárok esetében a vételár 50 százaléka, de legfeljebb 90 ezer forint, a nyomatékszenzoros kerékpárok esetében szintén az ár fele, de legfeljebb 150 ezer forint.

Az IFKA honlapjára feltöltött döntési listák alapján úgy tűnik, hogy a pályázók többsége a 90.000 Ft-os támogatást célozza meg, azaz a pályázók inkább az olcsóbban megvásárolható pedálszenzoros kerékpárokat preferálják.

A pályázat 2020 végén indult és az első két pályázati időszak alapján úgy tűnt, hogy a tervezett egy évnél előbb kimerül a keret. A harmadik hónaptól azonban csökkent a pályázat iránti érdeklődés, így ha ez a trend folytatódik, akkor ki fog tartani a keret az idén novemberre tervezett utolsó fordulóig.

Áprilistól egyszerűbb lett a pályázatok elszámolási folyamata, így a pályázáshoz már nem szükséges benyújtani és megkötni sem az adásvételi szerződést. Csökkentek az adminisztrációs terhek, ennek köszönhetően jelentősen rövidült az ügyintézés ideje és felgyorsult a támogatások kifizetése is.

Címlapkép: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.