Csúcsra lőtte az Ioniq 5 a Hyundai villanyautó eladásait

Bár a Hyundai globális eladásai 13%-os csökkenést mutattak 2021 júliusában (137.962 db), az Ioniq 5 modell népszerűségének köszönhetően az eladásokon belül a részben vagy teljesen elektromos modellek aránya rekord magasságba ugrott.

A koreai gyártó összesen 11.742 alternatív hajtású járművet adott el az előző hónapban, amely az előző évhez képest 39%-os növekedés, így a villanymotorral (is) hajtott modellek részesedése 8,5%-ra ugrott. A járművek többségét az akkumulátoros elektromos autók adták (10.210 db +35%), plugin hibrid modellekből csak 1532 példány (+67%) fogyott, míg a hidrogén tüzelőanyag-cellás Nexo  (586 db) 26%-os visszaesést könyvelt el.

Július legnépszerűbb modellje magasan az idei év újdonsága, az Ioniq 5 lett. Az előző hónapban 8086 példányt értékesítettek, amivel már az elmúlt egy év eladásait is vezeti, 24.744 darabbal. A második helyezett a Kona electric (előző hónap: 1317 db, előző év 14.679 db), harmadik a klasszikus Ioniq, 825 db júliusi, illetve 6895 éves eladással. Csoportszinten érdemes megemlíteni, hogy a Genesis G80 prémium elektromos modell is megjelent a piacon, júliusban 35 példány, az elmúlt egy évben összesen 49 db talált gazdára.

Az Ioniq 5 eladások nagyobb fele (4621 db) már exportra került, Dél-Koreában 3447 autót adtak el az e-GMP padlólemezre épülő, villámgyorsan tölthető villanyautóból. Magyarországon már rendelhető, de élőben még nem mutatkozott be a modell. Sokat azonban már erre sem kell várnunk, ugyanis a hétvégén a Hungaroringen rendezik meg a PURE ETCR futamot, melynek egyik versenyautóját a Hyundai adja, így ezen a rendezvényen várhatóan már az Ioniq 5 modellt is kiállítják, hazánkban első alkalommal.

Akit érdekel a villanyautók versenye, kövesse 5 részes cikksorozatunkat, melynek első része tegnap jelent meg, majd péntekig minden nap egy-egy új cikket olvashattok a sorozatról itt a villanyautosok.hu oldalon. Hétvégén pedig a versenyről tudósítunk majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.