Főoldal » energia » Majdnem kigyulladt a világ legnagyobb akkumulátora

Majdnem kigyulladt a világ legnagyobb akkumulátora

Aggasztó hírek érkeztek a kaliforniai Moss Landingből, ahol 400 MW/1600 MWh-s kapacitásával a világ jelenlegi legnagyobb akkumulátoros energiatároló rendszere működik. A korábban már részlegesen leállított Moss Landing gázerőmű területén felépített BSS (Battery Storage System) tulajdonosa és üzemeltetetője, a Vistra Corp. arról számolt be, hogy vizsgálatot rendelt el egy túlmelegedéses incidens miatt, amely következtében a projekt első szakaszában megvalósított 300 MW-os részt le kellett állítani. A második szakasz 100 MW-os rendszerét, amely egy elkülönített helyen található, ez nem érintette, az továbbra is zavartalanul működik.

A Vistra által kiadott közlemény szerint szeptember 4-én, a Moss Landing Energy Storage Facility területén néhány akkumodul túlmelegedett a Phase I 300 MW/1200 MWh-s rendszerében. A beépített biztonsági rendszer érzékelte a normál üzemre jellemzőnél magasabb hőmérsékletet, és beindította a tűzoltórendszert, vélhetően csak ez akadályozta meg, hogy kigyulladjon az akkumulátor. Az üzemeltető elővigyázatosságból értesítette a tűzoltókat is.

A vizsgálat végéig nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az esetből, de azt fontos megjegyezni, hogy az energiatároló rendszer akkubeszállítója az LG Energy Solutions, amelynek hibás cellái a tűzveszélyes Chevrolet és Hyundai villanyautók visszahívását eredményezte. A Vistra most az LG-vel, a Fluence mérnöki céggel, és más külsős szakértőkkel dolgozik azon, hogy azonosítsák a probléma forrását. Addig azonban a teljes Phase I rendszert offline állapotban tartják.

Moss Landingben sikerült elkerülni a tüzet, de a Tesla ausztrál akkumulátortelepe nem volt ennyire szerencsés idén júliusban, ahol két Megapack is kiégett. A tűz okáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra vizsgálati eredményeket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.