HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Nagyon komolyan gondolják az Etele Plázában a villanyautózást

Ez itt most nem a reklám helye, nem fizetett hirdetés, egyszerűen csak örülünk neki, ha egy kereskedő nem szükséges nyűgnek gondolja az elektromos autók töltését.

Nem aprózták el

Budapest legújabb bevásárlóközpontja a Kelenföldi vonat és autóbusz pályaudvar, valamint a 4-es metró végállomása mellett épült fel, és a mai nappal nyílt meg. Összesen 1300 férőhelyes parkolóval rendelkezik az Etele Pláza, ebből 800 a tetőparkoló szintjeinek kapacitása, 500 pedig a kétszintes mélygarázsban található. Egyelőre összesen 41 töltő működik a két garázsban, de az alaprajzon még 88 villanyautó töltőt számoltunk össze – valószínű, hogy ezek egy későbbi bővítés terve, az előkészítés fotóinkon már látszik. A garázsban egyébként 250 kerékpár és 120 motor is elfér.

A töltéshez írt ÁSZF arról árulkodik, hogy a jelenleg üzemelő 41 töltőpontból 38 Type 2-es csatlakozó összesen 19 töltőn, 3 darab pedig egyesével érhető el. Mindegyik töltőcsatlakozó 22 kW-os AC töltésre képes, tehát a dupla töltők összesen 44 kW-tal vannak telepítve – nem spóroltak.

This slideshow requires JavaScript.

Jó hír, hogy a parkolóház 0-24h között Non-Stop nyitva van, és a töltés jelenleg ingyenes. Természetesen a parkolás díját a villanyautósnak is ki kell fizetnie, ez pedig 300 forint óránként, de az első 3 óra ingyenes. A hivatalos oldal szerint a töltők a parkolójegyen szereplő, vagy a pláza applikációja által generált QR kóddal indíthatók az oszlopok közelében található központi vezérlő terminálról, de ez ma még nem működött. Ellenben a terminálhoz bármilyen NFC képes eszközt (token, bankkártya, telefon) hozzáérintve el lehet indítani a töltést. Fontos, hogy maximum 4 órát használhatjuk a töltőt – ezután 15 perc türelmi időt kapunk szabaddá tenni azt.

Az ilyen töltőknek alapvetően az a feladata, hogy aki a plázában vásárol, moziba megy, egy éttermet keres fel, az ott tartózkodása alatt tölthessen, tehát jó lenne, ha nem válna az Etele az ingyen töltést keresők Mekkájává, mert annak az lesz a vége, hogy pénzt fognak kérni a szolgáltatásért. This is why we can’t have nice things, ahogy az angol mondja, azaz mindig akad pár ember aki visszaél mások jóindulatával és végül mindenkinek elrontja a bulit. Kérjük figyeljetek oda a megfelelő használatra! 4 óra bőségesen elég még a leghosszabb filmre, vacsorára, vagy bevásárlásra is, és a 22-es töltőkön leginkább az autók töltési teljesítménye lesz a szűk keresztmetszet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.