Ez is eljött: elektromos pickupot gyárt a Ford

Két nappal azután, hogy a Rivian a világ legelső autógyártó vállalataként tisztán elektromos meghajtású pickup sorozatgyártását indította el, a Ford is bejelentette a maga történelmi pillanatát: elstartolt az F-150 Lightning előszériás termelése. A Rivian R1T-vel ellentétben a michigani Rouge Electric Vehicle Centerben összeszerelt elektromos F-150-esek egyelőre teszteléshez, és nem a vásárlók számára készülnek, ők valamikor jövő tavasz környékén vehetik át saját megrendelt példányukat.

Egy, a világsajtót körbejáró augusztusi cikk szerint a Ford 2022-ben 15.000, 2023-ban 55.000 példányt épít a modellből, amit 2024-re több mint 80 ezerre növel – ez a duplája annak, amit korábban elhatározott. Ezt a hírt most megerősítette a gyártó: egy 250 millió értékű beruházást, valamint 450 új munkahely létrehozását jelentette be (szétosztva a Rouge Electric Vehicle Center, Van Dyke Electric Powertrain Center és a Rawsonville Components Plant  létesítmények között) annak érdekében, hogy elérje a kitűzött 80.000 darabos éves gyártást.

„Tudtuk, hogy az F-150 Lightning különleges, de a lakosság érdeklődése felülmúlta a legmagasabb elvárásainkat, és megváltoztatta az elektromos járművekről folytatott párbeszédet. Ezért duplázunk, új munkahelyeket és beruházásokat adunk az eddigiekhez a termelés növeléséhez ” – mondta Bill Ford, a Ford Motor Company ügyvezető igazgatója.

Az elektromos platósra eddig több mint 150.000 előrendelés érkezett. Hogy mit tud az autó, ami miatt különösen nagyot tarolhat az amerikai piacon, az a premierjéről készült cikkünkben olvasható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.