Elkészült a VW és E.ON Drive Booster akkus töltője

Közös sajtóközleményben jelentette be a Volkswagen és az E.ON, hogy elkészült a tavaly bemutatott akkumulátorral támogatott nagyteljesítményű DC villámtöltőjük, amelynek legfontosabb előnye, hogy pillanatok alatt telepíthető és azonnal használatba vehető.

A plug-and-play megoldás lényege, hogy nincs szükség időigényes közmű telepítésre, a hozzá tartozó papír- és földmunkára, csupán egy 2 négyzetméteres betonozott területre, valamint – a gyártó specifikációja szerint – egy 16, 32 vagy 64 amperes CEE aljzatra. Annak ellenére, hogy az oszlop energiaellátása maximum 14,4 kW frissítés: 3 fázis esetén 44 kW, a töltő akár 150 kW-os töltési teljesítményre képes, azaz negyed óra alatt akár 200 km hatótáv visszatöltését is lehetővé teszi az ekkora teljesítményt fogadni képes villanyautókba, ráadásul párhuzamosan két autó töltésére is alkalmas.

A töltőoszlop természetesen a szokásosnál nagyobb, 1,3 × 1,2 m alapterületű, mivel a házban egy akkumulátor is helyet kapott. Amikor épp nem töltenek autót az oszlopon, akkor az akkumulátort tölti a rendszer, így a kellően feltöltött akkumulátorból képes kiszolgálni a 150 kW csúcsteljesítményt annak ellenére, hogy a tápellátása csupán 3,6 – 44 kW. A sajtóközleményből a beépített akkumulátor kapacitása nem derül ki, így egyelőre azt sem tudjuk, hogy hány autót képes egymás után kiszolgálni az oszlop a töltési sebesség jelentős mértékű lassulása nélkül.

A töltő további előnye a flexibilitás, amely azt is jelenti, hogy igény esetén áthelyezhető a berendezés, de a finanszírozásra is vonatkozik, ugyanis nem csak megvásárolni, hanem lízing konstrukcióban bérelni is lehet az újdonságot.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.