Közúti környezetvédelmi méréssorozat indul négy magyar városban

Közúti mérésekkel ellenőrzik a gépkocsik környezetvédelmi állapotát Budapesten és három vidéki nagyvárosban a mai nappal indult és péntekig tartó akcióban. Az idén már 25. alkalommal rendezik meg ezt az ellenőrzés-sorozatot, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

Az akcióban nem csak felhívják a figyelmet a járművek esetleges problémáira, hanem az erősen szennyező autókat időszakos vizsgálatra is berendelhetik, így az akcióban kiszűrt, kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedőknek két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járműveikkel.

A területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai a tervek szerint összesen 6-700 közúti mérést végeznek majd Budapesten, Győrben, Pécsett és Szegeden. A méréseket minden nap más helyszínen végzik, a fővárosban 15, a vidéki megyeszékhelyeken öt-öt helyen hajtják végre a környezetvédelmi méréseket.

A negyedszázados múltra visszatekintő ellenőrzés-sorozat eredményeivel jók a tapasztalatok, a magyar utakról lévő autókról ez azonban nem mondható el. Az előző évtizedig jelentős fejlődést tapasztaltak, míg a 90-es években még minden második gépjárművel gondok voltak, addig az előző évtizedre már csak minden 10. jármű volt túlságosan szennyező. Sajnos az utóbbi néhány évben kismértékű romlás, esetleg stagnálás figyelhető meg a levegő minőségét kímélő járművek arányában.

Az ellenőrzések célja a közúti közlekedés zöldítése a forgalomban lévő kocsik műszaki állapotának javításával, mivel rendszeres karbantartással, korszerűsítéssel az ITM közleménye szerint egy-egy autó szennyezése 40-60 százalékkal csökkenthető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.