Zöld hidrogént árul majd 40 szlovák benzinkút

A BCF Energy bejelentette, hogy hidrogén töltőhálózat kiépítésére kötött szerződést Szlovákiában 40 db Benzinol üzemanyagtöltő állomással. A tervezett töltőállomásokon környezetbarát zöld hidrogént fognak értékesíteni, amelyet tisztán napenergiával termelt áram segítségével, elektrolízissel fognak előállítani.

A BCF Energy által előállított zöld hidrogént Benzinol töltőállomásokon forgalmazzák majd országszerte (Forrás: bcf.sk)

A zöld hidrogén termelését a cég négy telephelyen, Kékkő (Modrý Kamen), Bazin (Pezinok), Malacka (Malacky) és Trencsén (Trenčín) településeken végzi majd, amelyhez 230 hektár területen telepítenek napelemeket. A naperőművek tervezési és kivitelezési munkálatai már megkezdődtek.  A teljes beruházást több mint 110 millió euróra becsülik. A zöld hidrogén napi termelési kapacitását 4000 kg-ra tervezik. A zöld hidrogén termelése és értékesítése 2023/24-ben kezdődhet meg.

A BCF Energy üzemeiben gyártott zöld hidrogén forgalmazását végző BENZINOL Slovakia töltőállomások hidrogén ellátását kizárólag hidrogén üzemű tartálykocsikkal végzik majd, így a teljes ellátási lánc környezetbarát lesz.

A hidrogén Szlovákia terveiben is szerepel, hogy megfeleljenek a 2030/2050-es európai karbonsemlegességi célkitűzéseknek. A koronavírus világjárványt követő helyreállítási alapból északi szomszédunkban elektromos autó töltőpontok, valamint hidrogén töltőállomások telepítésére is igényelhető állami támogatás, utóbbi esetében töltőpontonként maximum 2.000.000 euró.

Címlapkép: BCF Energy

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.