Hatalmas hidrogéngyár épül Ausztráliában

Ausztráliában kissé furcsa elosztásúak a napelemes rendszerek, hiszen míg Queensland (Észak-Kelet Ausztrália) jobbára fosszilis energiákból állítja elő a villamos energiát, Dél-Ausztráliában nem jelentősen magasabb az egy kWh-ra jutó CO2 kibocsátás, mint Európában átlagosan. Emellett pedig ezen a területen már olyan mennyiségű napelemes rendszer működik, hogy újabbak telepítése már energiaelosztási problémákba ütközik.

fotó: Australian Energy Market Operator

A Kallis Energy Investments azonban a napokban jelentett be egy 6 GW teljesítményű napelemes és szélerőmű parkot, amelyet viszont nem kötnek majd rá a hálózatra, feladata csupán hidrogén előállításához szükséges energia biztosítása lesz.
A Moolawatana Renewable Hydrogen Projectként emlegetett létesítmény komplexum Adelaide-től 570 km-re épülne, ezen a közel 1000 km2-es területen termelnék azt az energiát, amely az elektrolízises hidrogén előállításához szükséges.

A termelt hidrogént kifejezetten ebből a célból létesített csöveken juttatnák el a déli tengerparton lévő Port Bonythonba, ahonnan a tervek szerint Koreába és Japánba szállítanák.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?