64 tonnás elektromos kamiont készített a Scania

A Scania 64 tonnás elektromos kamiont gyártott a Wibax nevű vegyipari cégnek, amely Észak-Svédország útjain fog közlekedni. A 3 tengelyes elektromos vontató hozzájárul a Wibax klímacéljainak eléréséhez.

Scania 25 P BEV 6×2

A tisztán elektromos jármű, melynek össztömege rakománnyal és pótkocsival együtt 64 tonna, az észak-svédországi Piteå és Skellefteå városok között fog közlekedni, egy irányban 80 kilométert megtéve. A teherautó az élettartama során akár 1400 tonnával is csökkentheti a Wibax CO2-kibocsátást, mondta Jonas Wiklund, a Wibax Group vezérigazgatója.

A kamion a Scania és a Wibax hosszú távú együttműködésének részeként áll forgalomba, így a teherautó-gyártó számára lehetőséget biztosít a jármű további optimalizálására, beleértve a töltést, az akku élettartamát és az útvonaltervezést egyaránt. A Wibax szintén értékes tapasztalatokra tehet szert a flottájának elektromos járművekkel történő jövőbeni további bővítéséhez.

A Scania közleménye a műszaki adatokra nem tér ki, csupán annyit közöltek, hogy a 40 tonnás járművekhez képest lényegesen erősebb villanymotorokat választottak a 64 tonnás járműbe. Összehasonlításképp a Scania 29 tonnás vontatási képességgel rendelkező elektromos járműveibe szerelt elektromos motor 230 kW (311 Le) folyamatos teljesítményre képes 1300 Nm nyomatékkal, az erőforrás csúcsteljesítménye pedig 290 kW, 2200 Nm nyomaték mellett. A szabványos 40 tonnás kamionba 5, illetve 9 akkumodul rendelhető, melyek kapacitása 165, illetve 300 kWh. A hatótáv a kisebb akkuval 130 km, a nagyobbal 250 km. A maximális töltési teljesítmény 130 kW, így a kisebb akku 55, a nagyobb 100 perc alatt tölthető fel

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.