Drágul a napelemes kisautó

Az eredeti, 2019-ben bejelentett tervek szerint a svédországi National Electric Vehicle Sweden (NEVS) vitte volna gyártásba a Sono Motors napelemmel fedett elektromos kisautóját, ám tavaly már egyértelmű jelek mutatkoztak arra, hogy a cég képtelen lesz elindítani a Sion összeszerelését a tervezett, 2023-as időpontban.

A Sono ezért új gyártópartner után nézett, és most be is jelentette a megállapodást a Valmet Automotive-val, mely a finnországi Uusikaupunkiban fogja gyártani a Siont. A tervezett kapacitás több mint 257.000 jármű egy hétéves időszak alatt, ami alsó hangon évi körülbelül 36.700 villanyautót jelent, de a gyártás felpörgetését követően akár 43.000 példány is készülhet a járműből egy esztendő alatt. A gyártás 2023 második felében kezdődik, és kizárólag megújuló forrásból nyert energiát fognak felhasználni. Azokat a karbonkibocsátásokat, amiket nem lehet elkerülni, offset révén semlegesíti a Valmet Automotive, mely egyébként 2022. január 1-je óta klímasemlegességi tanúsítvánnyal rendelkezik.

A Valmet Automotive finn gyára

A Sono hozzáteszi, hogy a gyártópartner váltása, új gyártósorok kiépítése, valamint az általános árnövekedés miatt további legalább 275 millió eurót kell összegyűjteni a gyártás indításáig. A megnövekedett költségek miatt a Sion várható vételára is emelkedik: jelenleg nettó 23.950 euró a modell bejelentett vételára, amit nettó 25.126 euróra növelnek, amint eléri a 18.500 darabot a foglalások száma. Március végéig több mint 17.000 foglalás futott be a Sono közleménye szerint.

A Sono jelenleg egy validációs flottát épít autójából a németországi főhadiszállásán. A Sion egy 54 kWh-s LFP akkupakkot használ, amely körülbelül 305 km hatótávolságra elegendő, ám a karosszériába épített napelemek hetente átlagosan 112 kilométert is hozzácsaphatnak ehhez.

Érdekesség, hogy a másik rendkívül innovatív, napelemes elektromos autót, a szuperhatékony Lightyear One-t is a Valmet Automotive fogja gyártani Finnországban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.