auto
2024. 02. 23. péntek

Túl korai volt az utakra engedni az önvezető taxikat?

Nemrég beszámoltunk arról a furcsa jelenetről, amikor a Cruise sofőr nélküli taxijai ugyanannál a kereszteződésnél mondták fel a szolgálatot és torlaszolták el az utat. Habár a szemtanúk és az internetezők által kitalált magyarázatokon valóban jókat lehet röhögni, állítólag nem ez volt az első eset, hogy hasonló hibába futottak a Chevy Bolt villanyautók, és egy titokzatos levél arról árulkodik, hogy komoly problémák vannak a General Motors önvezetőtaxi-szolgáltatójánál.

Fellázadtak a Cruise robotaxik

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a robottaxi-szolgáltatás engedélyének kiadásáért felelős California Public Utilities Commission (CPUC) hivatalhoz még május közepén érkezett be az a levél, amely egy állítólagos Crusie-alkalmazott tollából származik. Az illető azt írja, hogy évek óta a Cruise-nál dolgozik, így van rálátása arra, hogyan állnak a fejlesztések a cégnél, és szerinte az alkalmazottak egyöntetű véleménye az, hogy a taxiflotta még nem áll készen a kereskedelmi célú használatra. A levél beérkezésekor a Cruise önvezető taxik már forgalomban voltak San Francisco utcáin, de egyelőre csak tesztüzemben működtek, a hagyomány, fizetős szolgáltatás elindításához júniusban érkezett meg az engedély.

Szolgálatba álltak az önvezető taxik

A levélíró aggodalmát fejezi ki a Cruise belső biztonsági jelentési rendszerével kapcsolatban is: példaként egy olyan incidensre hivatkozott, amely során panaszt nyújtott be valamilyen hiba miatt, de hat hónapig semmit nem tett a cég a javítás érdekében. Az író azt is állítja, hogy Cruise rendszeresen tapasztalt olyan incidenseket a tesztelés során, amikor a járművek megálltak és egyenként vagy csoportokban megrekedtek, elzárva a forgalmat. Egyes esetekben meghibásodott az a rendszer, amely a távolról történő irányítást lehetővé teszi, így a Cruise alkalmazottai nem tudták kimozdítani a járműveket a forgalomból mindaddig, amíg azokat fizikailag el nem vontatták.

Mindezek fényében a CPUC nemrég bejelentette, hogy vizsgálatot indított az ügyben, és a hivatal szóvivője elmondta, hogy az engedélyezés a beérkező feljegyzések alapján történik, de amennyiben úgy ítélik meg, hogy a Cruise nem teljesíti a szabályokat és nem felel meg a biztonsági előírásoknak, további intézkedések várhatók.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.