Főoldal » elektromos busz » Megérkeztek a BYD új aksijai az elektromos buszokba is

Megérkeztek a BYD új aksijai az elektromos buszokba is

A BYD Blade, azaz penge elnevezésű LFP kémiás akkucelláiról már többször írtunk, de azok eddig csak személyautókba kerültek.

BYD Blade cellák a gyárban. Forrás: BYD

Most elkészült a buszos változat.

Felkészül Komárom?

A BYD a Hannoverben rendezett IAA nemzetközi autókiállításon mutatta be az eBus Blade Platformot. Az újdonság a rendkívül biztonságos hosszúkás és keskeny formájú Blade cellákat használja, amelyeket modulok nélkül, közvetlenül építenek be az akkupakkba (CTP – Cell-to-Pack). A gyártó szerint ez a kialakítás jelentősen megnöveli a szerkezet merevségét, csökkenti az akkupakk tömegét és 50 százalékkal kisebb a helyigénye, mint a hagyományos modulos megoldásnak, így nagyobb hatótávok is lehetővé válnak vele, hiszen több kapacitás fér azonos helyre.

Az eBus Blade Platform felépítésének szemléltető ábrája. Forrás: BYD.

A Blade cellák még az LFP kémián belül is különösen biztonságosnak számítanak, ahogy azt a cég egy demonstrációs videója is mutatja. A magyarázat szerint a vékony kialakítás miatt még akkor sem gyullad ki a cella, ha egy szöget ütnek át rajta keresztül.

Az első busz az új cellákkal egy solo jármú, amely 12m névre hallgat és most már a frissített változata a Blade aksikat kapta. A busz 12,2 méter hosszú és 85 utasnak ad helyet. A cégnek Komáromban van az első európai villanybusz gyára, és azt tudjuk, hogy a 12m típust itt is gyártják, úgyhogy remélhetőleg az európai piacra hazai gyártású lesz az új Blade cellás változat is.

A BYD 12m új eBus Blade Platform változata. Forrás: BYD.

Az IAA keretében egyébként a vállalat bemutatott két elektromos tehergépjárművet is, amelyeket kifejezetten az európai igényekhez szabtak.

Balra a BYD ETH8 19 tonnás elektromos kamion, középen az ETM6 7,5 tonnás városi teherautó, a kép jobb szélén pedig az új 12m elektromos busz. Forrás: BYD

ETM6 egy 7,5 tonnás városi teherautó, amelyet a helyi kiszállításokhoz terveztek. Az ETH8 ezzel szemben egy 19 tonnás villanykamion, amely logisztikai és szemétgyűjtési feladatokra is alkalmas, a felépítménytől függően.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.