Főoldal » elektromosautó-töltés » Autópályákra telepít ultra töltőket a MOL Plugee Romániában

Autópályákra telepít ultra töltőket a MOL Plugee Romániában

Tizennégy helyszínre telepít 150 kW-os ultra DC töltőket a MOL Plugee Romániában az új A1 és A2 autópályák mentén. A töltők telepítésére a Nemzeti Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR- Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) által kiírt tenderen nyerte el a koncessziót a MOL román leányvállalata.

Fotó: Kempower

Az alábbi térképen látható új helyszínek mindegyikére Kempower típusú berendezés kerül, melyekhez a teljesítményelektronikát tartalmazó egység mellé 2 db szatellit oszlopot telepítenek, egyet CCS csatlakozóval  (150 kW-os maximális teljesítménnyel) és egyet Type2 aljzattal (11 kW-os max. teljesítménnyel).


Nyolc helyszínen már a telepítés is megtörtént (ezek a következő 1 hétben még ingyen használhatók), így Romániában 30 fölé nőtt a MOL Plugee hálózatában elérhető töltőoszlopok száma. A maradék 6 db Kempower ultra töltőt a következő hónapokban, várhatóan még az év végéig telepítik. A töltés az új töltőkön a megszokott módon, a MOL Plugee applikációból indítható. Természetesen nincs szükség országonként új applikáció letöltésére és regisztrációra, aki a MOL Plugee hálózatában bármelyik országban már regisztrált, a további országokban is tudja használni a rendszert.

A román autópálya-hálózat 2022 szeptemberi állapota (forrás: 130km.ro)

A nagyteljesítményű töltőkön a töltési díj Romániában jelenleg megegyezik az 50 kW-os teljesítményű töltők árazásával, azaz regisztrált felhasználók számára 2,25 lej/kWh  (kb. 185 Ft/kWh), a regisztráció nélküli eseti töltést indítóknak pedig 2,35 lej/kWh (kb. 193 Ft/kWh). Az AC csatlakozón a töltési díj 1,75 lej (kb. 143 Ft), illetve 1,95 lej (kb. 160 Ft), szintén kWh alapon.

A MOL Plugee töltőhálózatának fejlesztése természetesen Magyarországon is tovább folytatódik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.