Főoldal » zöld rendszám » Kecskemét is a zöld rendszámos parkolási kedvezmény eltörlését tervezi

Kecskemét is a zöld rendszámos parkolási kedvezmény eltörlését tervezi

Kecskemét is megszüntetni tervezi a zöld rendszámos járműveknek járó ingyenes parkolást, de a kecskeméti lakosok féláron vásárolhatnak majd bérletet, amennyiben tisztán elektromos járművet használnak.

Az utóbbi időszakban szinte minden hétre jutott egy hasonló hírünk valamelyik magyar településről, hozzászólásokban pedig többször felmerült, hogy készült-e tanulmány arról, hogy mennyi zöld rendszámos jármű parkol az adott városban, illetve mekkora bevételnövekedést várnak a kedvezmény megszüntetésétől. Kecskemét elébe ment ennek a kérdésnek, mivel elmondták, hogy az új parkolási rendelet célja nem a bevételek növelése, hanem a területek felszabadítása. Az alábbi videóból az is kiderül, hogy kb. 1000 zöld rendszámos autó van már Kecskeméten.

Az eddigi 18 óráig tartó fizetési időszakot a kiemelt, belvárosi területeken kiterjesztenék este 8 óráig és a parkolási díjak is emelkednek. A drágább zónában 400-ról 500 forintra, a kedvezményes területen pedig 320 Ft-ról 360-ra növekszik az óradíj, a 15 perces pakolási lehetőség megmarad. A Városrendészet önköltségi havidíja 400-ról 1000 forintra emelkedik, ami az eddigi éves 4800 forintos nyugdíjas és lakossági bérletek 12.000 forintra emelkedését jelentheti.

A lakossági bérlet feltételeit azzal szigorítják, hogy egy lakcímre maximum két gépkocsi után igényelhető csak a kedvezmény. A tapasztalt visszaélések miatt szigorítják a nyugdíjasoknak járó kedvezményt, csak azok a 65 év felettiek vásárolhatnak majd 4800 forintos kedvezményes parkolóbérletet, akik kecskeméti lakosok, rendelkeznek érvényes jogosítvánnyal és saját nevükön van az autójuk, és a nyugdíjuk összege sem haladhatja meg a 130 ezer forintot.

A kisteherautókra 3,5 tonna össztömegig és 5 méter hosszúságig 150%-os díjat vezetnének be, az ennél nagyobb járműveknek pedig dupla díjat kell majd fizetniük.

A most ismertetett rendelet a tervek szerint 2023. január 1-től lép majd hatályba Kecskeméten.

Az alábbi, folyamatosan frissített cikkben igyekszünk naprakészen gyűjteni, hogy mely városokban lehet ingyenes parkolni zöld rendszámos, illetve tisztán elektromos járművel Magyarországon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.