Elektromos egyterűt fog gyártani a Volvo

A Volvo egy kínai sajtókonferencián jelentette be, hogy hamarosan egy elektromos meghajtású MPV (Multi-Purpose Vehicle, azaz többcélú jármű), vagy gyakrabban használatos nevén egyterű is a modellkínálatának részévé válik. A carnewschina információi szerint a villanyautó a svédek testvérmárkájaként működő Zeekr 009-es egyterűje alapján készül, ugyanazt a padlólemezt és hajtásláncot kapja, csupán a dizájnban lesznek majd észrevehető különbségek.

A Zeekr 009 sorozatgyártása január elején kezdődött el a ningbói létesítményben a Geely csoport dedikált elektromos SEA padlólemezén. A jármű kétmotoros négykerékhajtással rendelkezik, teljesítménye 400 kW (522 LE), maximális hatótávolsága pedig 822 kilométer a CATL 140 kWh kapacitású Qilin akkumulátorával, de egy kisebb akkus, 116 kWh-s változatban is rendelhető az autó 702 km hatótávval a kínai CLTC szabvány szerint. Jelenleg legolcsóbban 499.000 jüanért, azaz átszámítva 27 millió forintért lehet hazavinni a kisbuszt.

Korábban bejelentett tervek szerint a Zeekr még az idén megjelenne az európai piacon, ám kezdetben csak a 001-es modelljét tenné elérhetővé, a 009 értékesítését nem erősítette meg. Egyelőre arról sincs információ, hogy a Volvo exportálná-e az egyterűjét Európába, de a szegmens népszerűségét tekintve nem lenne meglepő, ha ezek a villanyautók kínai különlegességek maradnának.

 

Címlapkép: Zeekr 009. Forrás: Zeekr

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.