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
auto
2024. 04. 21. vasárnap

Én lekapcsolom a napelemet

energia

A napelemeket érintő változás téma lesz a szombaton megjelenő Villanyóra podcastban is, amely elérhető YouTube-on, Spotify-on, az Apple Podcasts-on és az összes nagyobb podcast lejátszón is.

Az elmúlt hétvége bombasztikus bejelentését sokan sokféleképp fogják elemezni és kommentálni. Vannak akik aláírásgyűjtést, vagy tüntetést szerveznek, megint mások azt javasolják Facebookon, hogy egy előre megbeszélt időpontban a 200 ezer napelemes háztartás egy napsütéses déli órában kapcsolja le 60 percre a napelemét. Ők a hirtelen kieső termeléssel jeleznék a szolgáltatók és a politikusok felé, mi történik, és mennyibe kerül majd nekik, ha eltűnnek azok az átkozott lakossági naperőművek, amelyek olyan sok problémát okoznak a hálózatnak.

Én ezeket az akciókat a szervezőkre hagyom, nem erről akarok írni. Csak azt osztom meg, én hogyan döntöttem.

Mert hülye azért nem vagyok

Azok akik az elmúlt években napelemes rendszert telepítettek, milliókat fektettek be abban a hitben, hogy a hosszútávú befektetésük majd megtérül, hiszen a kormány korábbi kommunikációja, és a Magyar Közlönyben megjelent módosítások szerint akik idén év végéig kapcsolják be a rendszert, azok az eredeti telepítéstől számítva 10 évig éves szaldóban maradnak.

Ennyi idejük maradt a szaldóban a napelemeseknek

Bár divat mostanában ezt a kört valami nyerészkedő, a társadalom pénzét szipolyozó piócáknak beállítani, akik arra játszottak, hogy majd a többiek terhére ingyen fűtenek, a valóságban a legtöbben

a saját zsebükből milliókat költöttek, vagy 10-20 éves hitelt vettek fel, ezzel, kvázi, előre kifizetve a villanyszámlájukat.

Különösen sokan tettek így az elmúlt egy-két évben, nem utolsó sorban az energiaválság okozta folyamatok, a gáz árának drasztikus növekedése, és amiatt, hogy a kormány aktívan erre buzdította, hitellel és vissza nem terítendő támogatással ösztönözte erre a lakosságot. Hogy itt ki milyen megtérülési idővel számolt az nagyon változó, függ attól, mennyi volt a projektben az önerő, és mit tippelt az energiaárak kapcsán a jövőre nézve. Ám a 10 éves időszak szinte mindenkinek garantálta, hogy legrosszabb esetben is a pénzénél lesz.

Ezt a képletet rúgták fel a múlt szombaton, egy fesztiválról két sör között posztolt kedélyeskedő TikTok videóval.

A mostani döntésben azonban továbbra is sok az ismeretlen részlet, amely alapvetően befolyásolja majd, hogy mennyire szívattak meg 200 ezer háztartást. Kicsit, vagy nagyon.

A napelemesek akkumulátorként használják a hálózatot?

A legfontosabb ismeretlen az egyenletben az áram átvételi ára. A dolgok jelen állása szerint ugyanis, azt nagyjából 5 forintért veszik meg a lakossági termelőtől, majd amikor neki van szüksége extra delejre, azt 38-70 forintért adják el neki. Ez 33-65 forint bukó, minden kilowattórán. És bár technikailag az eladási ár nem csak az elektromosáram árát, de a rendszerhasználati díjat is tartalmazza, ez csak a látszat, hiszen politikai szempontok alapján megszabott tarifákról beszélünk. Lehet az egyes tételeket címkézgetni elnevezgetni, a nap végén egy dolog számít: nekem mennyit fizetnek és én mennyit fizetek a számla végén.

Namost. Én sok mindent el tudok fogadni, meg tudok érteni, és az világos, hogy nincs ingyen ebéd, én nem várom el, hogy más miattam károsodjon. El tudom képzelni milyen sokat fogyaszthat egy jacht, mindenki pénzből él. De azt sem szeretem ha hülyének néznek.

Én nem azért tettem bele X millió forintot a napelemes rendszerbe, hogy tőlem 5 forintért vegyék meg azt amit másnak 70-ért adnak el.

Szerintem minden napelemes tudja havonta mennyit fogyaszt a háztartása, és mennyit termel meg a rendszere. Az elvetemültebbek ennél több részletet is követnek – én közéjük tartozom. Így pontosan tudom, hogy mennyit fogyasztok nyaranta, amikor olyan 3400 kWh többletem keletkezik, amit nagyvonalú ajánlattal, 17 ezer forintért majd szeretnének megvenni, hogy, egy másodperc múlva, azt a szomszéd utcában lévő vállalkozónak 240 ezerért eladják.

De úgy döntöttem, hogy amennyiben ez a gyakorlat nem változik, és nem ajánlanak tisztességes árat, én ennyiért nem adom el az áramot. Amikor elérem azt a havi megtermelt mennyiséget, ami fedezi a fogyasztásomat, egyszerűen lekapcsolom az invertert, ‘oszt jónapot.

Tényleg Brüsszel miatt kellett eltörölni az éves szaldót?

Ennyit bukik egy napelemes család az éves szaldó eltörlésén

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.