Főoldal » elektromos autó » Csodaszép sportautót dobna piacra a Karma

Csodaszép sportautót dobna piacra a Karma

Bemutatkozott a Karma Automotive legújabb modellje, a Kaveya, egy pillangóajtós sportkupé, amely egy agresszív termékstratégiának kezdetét jelöli a közel 10 éve működő autógyártó start-up történetében.

A rendkívül vonzó villanyautó egyike azon új modelleknek, amelyekkel az amerikai vállalat magasabb piaci kategóriába igyekszik újrapozicionálni magát az elmúlt évek kínlódásai után. Habár a Karma eddig komolyabb sikert nem tudott felmutatni, a neve talán sokak számára ismerős: ez az a cég, amely a Fisker Automotive csődje után továbbvitte a néhai autógyártó örökségét, és annak egyetlen modelljének, a konnektoros hibrid Karmának nevét felvéve kínai tulajdonban folytatta működését.

A Karma azóta több új modellel is előállt, amelyekben felismerhető volt Henrik Fisker járművének formaterve, néhány éve pedig tisztán elektromos változatot is ígértek, ez azonban sosem jutott el a gyártásig. A cég neve mostanában a csőd közeli állapotról, valamint perekről szóló hírekben bukkant fel, ám most újra nekirugaszkodnak a villanyautó-gyártásnak.

Az alumíniumvázra épített és karbonszálas karosszériaelemekkel kirakott Kaveya a Karma megújult termékportfóliójának zászlóshajója kíván lenni. Két változatban tervezi elkészíteni a cég: az egyik egy 536 lóerős, hátsókerékhajtású típus 400 km hatótávval, a másik pedig egy 1180 lóerős összkerekes vadállatként várja az új gazdáit. A villanyautó végsebessége eléri majd a 280 km/h-t, és akár 3 másodperc alatt is felgyorsulhat 100 km/h közelébe. A beépített akkumulátor kapacitása 120 kWh lesz.

Az autó alacsonyabb teljesítményű változata 2025 utolsó negyedévében kerül piacra a tervek szerint, testvére egy évvel később követi.

A Karma további termékeiről is árult el részleteket. Gyesera néven érkezik egy touring szedán, amely már 2024 utolsó negyedévében elérhetővé válhat, és ezzel a márka legelső tisztán elektromos modellje lehet a piacon. Mindemellett megújul a cég konnektoros hibridje is, a Revero, amely 2024 harmadik negyedévében tér vissza 128 km tisztán elektromos hatótávval. Az új Revero megjelenését követően a Karma félévente fog új termékeket és koncepciókat bemutatni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.