Főoldal » elektromos autó » Hétmillió forintos villanyautóként jön az új Renault Twingo

Hétmillió forintos villanyautóként jön az új Renault Twingo

Ugyan a franciák egyik legjobban várt újdonsága jelenleg a 25 ezer eurós, retro stílusú Renault 5, a vállalatcsoport legfrissebb bejelentéséből kiderült, hogy egy ennél is alacsonyabb árú villanyautó jelenti majd a belépő szintet a cég elektromos kínálatába. Ez pedig nem más, mint a Twingo városi kisautó negyedik generációja lesz.

Luca de Meo, a Renault Csoport vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy a Twingo igazi úttörő lesz fenntarthatóságban, ugyanis 20%-kal kisebb helyet foglal az utakon, mint egy átlagos európai autó, 10 kWh/100 km-es fogyasztásával a kategória leghatékonyabb modellje lesz, teljes életcikluson át számolt szén-dioxid-kibocsátása pedig 75%-kal alacsonyabb lesz, mint egy mai belső égésű motoros autóé.

Műszaki jellemzők egyelőre nem ismertek, de a felvonultatott koncepció alapján úgy tűnik, hogy a Renault folytatja az elmúlt évtizedek divatjának beépítését modern autóiba, és az új Twingo is egy retro hatású formatervet kaphat, visszanyúlva a ’90-es évekbe az első generációhoz.

A fejlesztés és a gyártás is Európában történik majd, a rossz hír azonban, hogy a piaci bevezetésére 2026-ig várni kell. Addigra már számos vetélytársa lesz Európában, többek között a Volkswagen ID.1-es szuperminije, a Citroën ë-C3, a Fiat Panda, vagy éppen kínai modellek, mint például a Leapmotor városi villanyautója.

Luca de Meo elmondta, hogy a fejlesztéshez akár partnert is kereshetnek a költségek megosztásához, valamint hozzátette, hogy az anyaghasználat csökkentésének és digitális megoldások használatának köszönhetően a gyártási költségek jelentős csökkenésére számítanak a Twingo termelésénél. A Renault úgy számol, hogy az újdonság mindenféle vásárlási támogatás nélkül is olcsóbb lesz, mint 20.000 euró, azaz átszámítva körülbelül 7,5 millió forint.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.