Főoldal » elektromos autó » Japán akkumulátorgyárat avattak Miskolcon

Japán akkumulátorgyárat avattak Miskolcon

Csütörtökön felavatásra került a japán GS Yuasa akkumulátorgyártó vállalat miskolci gyára, ahol a tervek szerint az év második felében kezdődik meg az elektromos autókba szükséges lítium-ionos energiatároló alkatrészek termelése. A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát 2017 októberében jegyezték be, tavaly márciusban megtörtént az alapkő-letétel, most pedig a japánok hozzáláttak az akkumulátorok összeszerelését végző munkaerő toborzásához is. A borsodi megyeszékhely déli ipari parkjában felhúzott 8600 négyzetméteres üzemcsarnok körülbelül 9 milliárd forintból valósult meg, melyet a kormány 465 millió forintos vissza nem térítendő támogatással segített. A miskolci gyár kezdetben 51 embernek ad majd munkát, de a későbbiekben a foglalkoztatottak száma jelentősen megnőhet a létesítmény nagyszabású bővítésével. A GS Yuasa Hungary a Japánban gyártott akkumulátor-cellák összeszerelését fogja végezni, de a gyár építésének tavaly januári bejelentésekor a japánok azt mondták, hogy fontolgatják a cellák termelésének Magyarországra való költöztetését is. Akkor az üzem éves kapacitásának 500 000 akkumulátort határoztak meg.

Forrás: MTI/Vajda János

A GS Yuasa úttörőnek számít az akkumulátor-gyártás területén, jelenleg 17 országban 15 ezer embert foglalkoztat, termékeit pedig világszerte használják. A miskolcihoz hasonló üzeme azonban Japánon kívül sehol sem épült még. A vállalat vezetői a tavalyi sajtótájékoztatón elárulták, hogy azért éppen erre a városra esett a választás, mely jól kiépített infrastruktúrája és magasan képzett szakemberei mellett Miskolchoz jelentős környezetvédelmi megoldások kötődnek, így például a GS Yuasa gyárát is geotermikus energia fűti. A tömeggyártás júliusra időzített kezdete után az év végén meg is indulhat a kiszállítás a világ minden tájára, elsősorban Európa legnagyobb autógyártóihoz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.