Főoldal » elektromosautó-töltés » Ismét változik a töltési rend Romániában

Ismét változik a töltési rend Romániában

Romániában a Renovatio és a Kaufland néhány 50 kW DC és 22 kW AC töltővel viszonylag jól átjárhatóvá tették az országot. A Renovatio töltőinél már jó ideje nem ingyenes a töltés, a Kaufland parkolókban elhelyezett töltőknél viszont a Kaufland fedezi a töltési díjat. Talán azt tapasztalták, hogy egyre többen visszaélnek a jóindulatukkal, ezért idén nyáron megszűnt a korlátlan ingyenes töltési lehetőség. A töltés indításához regisztrálni kell és megnyitni egy weboldalt, ahol előzetesen fel kellett vinni egy kupon kódot, hogy ingyenesen tölthessünk. Erre 24 óránként egyszer volt lehetőség ugyanabban a városban, de ha messzire utaztunk, a következő városban újra ingyenesen tölthettünk.

Csak akkor tudunk ingyenesen tölteni, ha legalább 30 lej van a virtuális pénztárcánkban, a legkisebb feltölthető összeg azonban 100 lej.

Néhány héttel a rendszer indulása után bevezették az e-tárca fogalmát, amelyre bankkártyával előre feltölthetünk tetszőleges összeget, de töltést csak akkor tudunk indítani (az ingyenes töltést is beleértve), ha legalább 100 lej van a virtuális pénztárcánkban.

Alig egy hónap telt el, újra változik a rendszer:

  • A töltés indításhoz minimálisan szükséges 100 lej lecsökken 30 lejre. Ez azért hasznos változás, mert ha feltöltöttünk 100 lejt, és akár 1 lejt is elhasználtunk ebből egy töltésnél, akkor 99 lejes egyenleggel már nem tudtunk töltést indítani, ahhoz újra 100 lej fölé kellett tölteni a virtuális pénztárcát, a minimum feltöltés összege viszont 100 lej.
  • Kaufland parkolóban lévő töltő esetén a töltés indítása előtt aktiválni kell a városhoz tartozó kupont, csak ebben az esetben lesz ingyenes a töltés. Ez akkor lehet hasznos, ha valamiért egy rövid, esetleg próbatöltést akarunk végezni egy adott városban, és a napi kupont félre szeretnénk tenni egy következő 24 órán belüli töltésre. Ha például a töltőhöz érkezéskor foglalt a DC töltő, akkor elindíthatjuk pénzért az AC töltést, majd ha később felszabadul a DC kar, ott használhatjuk fel a napi kupont.
  • Ha elfogy az egyenlegünk a töltés automatikusan leáll. Fizetős töltésnél tehát érdemes előre feltölteni a töltéshez várhatóan szükséges összeget.
  • Elkészült az Android alkalmazás és fejlesztés alatt van az iOS verzió is, így nem lesz szükség mindig az rnvapp.e-charge.ro honlap megnyitására, kényelmesebb lesz a töltők használata.
Ha a Skip gombot választjuk, fizetni fogunk a töltésért, a Select gombbal ingyenesen tölthetünk.
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.