2019-ben tovább bővíti töltőhálózatát Romániában a Kaufland

Bár elektromos autó darabszámot illetően az ingyenes parkolásnak és az új autók esetén pluszban elérhető másfél millió forintos állami támogatásnak köszönhetően gazdasági erejéhez képest egészen szépen áll az ország, a töltőinfrastruktúra tekintetében szégyen, ami Magyarországon zajlik. Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában és Romániában is lassan jobb már a helyzet, mint nálunk, pedig ezekben az országokban jóval kevesebb még az elektromos autó, mint nálunk.

Romániában például egyetlen áruházlánc és töltőtelepítő cég összefogása és átgondolt munkája elegendő volt ahhoz, hogy a több mint 2,5 Magyarországnyi területű ország legfontosabb útvonalai egy modern villanyautóval is bejárhatóak legyenek. Ez az alaphálózat pedig húzza maga után azokat a vetélytársakat, amelyek nem akarnak lemaradni, így szépen lassan a főbb útvonalak után a kevésbé frekventáltak mentén is megindulhat a villanyautós közlekedés. Pont egy éve írtunk a MOL romániai tervei kapcsán arról, hogy hogy áll keleti szomszédainknál a villámtöltő hálózat. Már akkor is jól mutatott a térkép, hiszen 15 nagyvárosban, az országban egyenletesen elosztva álltak a hosszú utak megtételét segítő töltők (összesen 29 db). Akad ugyan bőven töltő a fővárosban is, de a telepítők nem oda koncentráltak.

Villámtöltő hálózat Romániában 2018. február 19-én (forrás: plugshare.com)

Érdemes megnézni, hogy hogy áll most a villámtöltő hálózat:

Villámtöltő hálózat Romániában 2019. február 19-én (forrás: plugshare.com)

Egy év alatt a hálózat megduplázódott, és 65-nél is több villámtöltő várja az autósokat országszerte.

Ebből egyedül a Kaufland 24 helyszínt üzemeltet, de szépen zárkózik fel a Rompetrol, a Lidl, a Penny és a MOL illetve az OMV is. A Kaufland két fontos útvonalat fedett le szisztematikusan:

Kaufland töltői Romániában (forrás: Kaufland.ro)

A cég az idei terveiről még nem igazán nyilatkozik, mindössze annyit lehet tudni, hogy dolgoznak a déli Bukarest – Craiova – Szörényvár (Drobeta Turnu Severin) – Lugos (Lugoj) – Temesvár (Timișoara) útvonal átjárhatóvá tételén. Ezen felül bővítik a hálózatot Erdélyben, Olténiában (dél-nyugati országrész), Munténiában (dél-keleti országrész) és nyugaton is.

A Kaufland harmadik, egyelőre még csak készülő villámtöltő útvonala.

A térképen látható útvonalon már áll a töltő Piteştiben illetve Alexandriában (ez Piteşti alternatívája) és Craiova-ban, úgyhogy már csak két töltőt kell beüzemelni, hogy járható legyen ez az útvonal is. A napi fogyasztási cikkeket árusító üzleteket Romániában nem kötelezi semmilyen rendelet a töltőtelepítésre, a Kaufland egyszerűen csak megértette, hogy ez egy kiváló lehetőség nekik a jövőre nézve. A telepítéseket a Renovatio csoporttal közösen 2016 áprilisában, tehát kevesebb mint 3 éve kezdték, és már 24 stratégiailag kifogástalan helyen vannak jelen az országban. Ráadásul a legtöbb helyszínen nem csak villámtöltőt, hanem biztonsági tartaléknak, illetve torlódásnál tehermentesítésnek AC töltőket is telepítenek. A legnagyobb töltőszigetük Bukarestben található, ahol egyszerre 3 autó villámtölthető, további háromnak pedig lassabb AC töltés áll rendelkezésére. A töltés minden áruháznál ingyenes, az indításhoz szükséges kártyát nyitvatartási időben az üzletek információs pultjánál lehet kérni (a kártyát az autós megtarthatja). Az ingyenességen 2019-ben még nem terveznek változtatni, hogy ezzel is segítsék a tisztább közlekedés terjedését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.