Novemberben kezdődik az ID.3 gyártása Zwickauban

A Volkswagen sajtóközleményben erősítette meg, hogy idén novemberben megkezdődik az ID.3 gyártása a zwickau-i gyárban, ahol az autó 400 darab előszériás modellje már elkészült. A gyárban jelenleg az utolsó robotok telepítése és az összeszerelő sor üzembe helyezése folyik. Az ID.3 az első modell, amely a Volkswagen moduláris elektromos platformjára (MEB) épül. A Volkswagen első, az alapoktól elektromos autónak tervezett autóját eddig csak álcázva láthatta a világ, de már nem kell sokat várni a megjelenésre: szeptember 9-én este a frankfurti Nemzetközi Autószalonon (IAA) bemutatják az autót. Az első járműveket 2020 nyarán vehetik át azok a szerencsés megrendelők, akik a 30 000 előzetes megrendelő között vannak. A Volkswagen ambiciózus elektromobilitási tervekkel készül a jövőre: a következő három évben összesen 33, az MEB platformon alapuló modell gyártását tervezik.

„Az ID.3 novemberi gyártásának megkezdése egy teljesen új korszakot jelent a Volkswagen számára, amely az első bogárral vagy az első Golffal összemérhető. A gyárban az átalakítási munkálatok a tervezett ütemezés szerint zajlanak. Az első 400 előszériás ID.3 már tesztkilométereit futja Európa útjain. Az ID.3-mal a Zwickau az e-mobilitás valódi úttörőjévé válik.” – mondta Thomas Ulbrich, a Volkswagen E-mobilitásért felelős igazgatója.

EZT OLVASTAD MÁR?  Mindent tud majd, amit a Teslák, de fele annyiba fog kerülni a VW új villanyautója
ID3 bemutató gyártócella újságírók számára a Volkswagen zwickaui üzemében. (Fotó: Oliver Killig Forrás: Volkswagen)

Zwickau csak az első üzem, amit a Volkswagen teljesen elektromos autók gyártására alakít át (a következő az Emden-i üzem lesz). Zwickauban az átállás már 2018 elején kezdődött, és 2020 végére befejeződik. A karosszéria gyáregység és a festőüzem már teljesen felkészült az ID.3 gyártásra. A két összeszerelő sor közül az elsőt már felépítették. Itt kezdődik meg az ID.3 gyártása novemberben. A gyár területén 12 teljesen új épület vagy épületrész van építés alatt. A présüzemet kibővítették és felkészítették az új korszakra. A zwickaui Volkswagen gyárban 2021-től helyben készülnek majd a MEB platformra épülő elektromos járművek fontosabb karosszériaelemei is.

Volkswagen ID.3

A második összeszerelő sor 2020 nyarán épül meg és az év végére termelésbe is áll. A fejlesztés végére hat MEB platformon alapuló modellt gyártanak majd Zwickau-ban. A termelési kapacitást éves 300 000–330 000 járműre növelik 2021-re, ezzel Zwickau Európa legnagyobb és leghatékonyabb elektromos járműveket gyártó üzeme lesz. A Volkswagen összesen 1,2 milliárd eurót fektet be a telephely átalakításába, amelyből a befejezett beruházások mintegy 800 millió eurót tettek ki.

EZT OLVASTAD MÁR?  Nagy leleplezésekre készül idén a BMW

Az új gyár csúcstechnológiáját jól példázza, hogy az elmúlt hónapokban több mint 1600 gyártó robotot telepítettek. Elsősorban a végső összeszerelés munkafázisai során alkalmazzák a teljesen új technológiákat. A fejlesztésnek köszönhetően Zwickau naponta 150 autóval többet lesz képes gyártani, mint az átalakulás előtt, amely a nagyobb mértékű automatizálásnak köszönhető. A gyárban alkalmazott munkaerő létszáma változatlan marad. Az e-mobilitásra átállás természetesen a szakemberek képzését is magában foglalja. A gyár 8000 alkalmazottja közül 2500 személy képzése már befejeződött.

Elektromos autót használsz?