Újabb rekord teljesítmény az európai ultratöltő hálózaton

Megnyílt a legelső 400 kW-os elektromosautó-töltőállomás Európában, mely 50 kilowattal magasabb teljesítménnyel képes energiát átadni a villanyautóknak a CCS Combo 2 csatlakozón keresztül, mint a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő legnagyobb teljesítményű, 350 kW-os berendezések. Villanyautó még nincs, ami ezt fogadni tudná, hiszen a Porsche Taycan 800 voltos rendszere is mindössze a 350 kW-tal tud majd megbirkózni 2021-ben, ám a töltőhálózat fejlődése és a töltési teljesítmény folyamatos növekedése jól mutatja az autógyártókkal szemben támasztott elvárásokat: nem egyre nagyobb akkupakkokra és monumentális hatótávra van szükségük a vásárlóknak, hanem jól kiépített infrastruktúrára és villámgyorsan, akár 5-10 perc alatt feltölthető autókra a hosszú utak során.

Forrás: Repsol

A legelső 400 kW-os töltő Spanyolországban található a Repsol benzinkútján az A8-as autópálya mentén Abanto-Zierbenánál, nagyjából 20 percnyire Bilbaotól, ahol nem is egy, hanem négy ilyen töltőoszlop várja a villanyautósokat. Mindegyikük négy járművet tud egyszerre tölteni, biztosítva közöttük az optimális energiaelosztást. A töltőállomás megtervezéséért és megépítéséért a Repsol és a Basque Energy Board tulajdonában lévő Ibil volt a felelős, az inverterek és a töltőoszlopok gyártását az Ingeteam végezte, míg az átalakító állomást az Ormazabal biztosította, így a projekt teljes mértékben spanyol kezekben valósult meg. A villamosenergia-hálózatra gyakorolt nyomást energiatároló berendezésekkel és napelemekkel csökkentené a Repsol, erről azonban nem árult el további részleteket a cég.

400 kW-tal 5-10 perc alatt 80%-ra tölthető egy 40 kWh-s aksi, Forrás: Repsol

A madridi székhelyű multinacionális olaj-, és gázipari vállalat tegnap megnyitott töltőállomása egyben a második ultra magas teljesítményű állomás (175 kW<) az Ibériai-félszigeten, de a legelső is hozzá tartozik – az április elsején kapcsolt be az A1 autópálya mentén. Hamarosan azonban az IONITY is megszórja a félszigetet villámtöltőkkel, négy spanyol helyszínen már meg is kezdődött az építkezés.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.