Másodpercek alatt feltölti az elektromos buszokat az ABB töltője

Fél perc sem kell hozzá, hogy az ABB TOSA (Trolleybus Optimisation Système Alimentation) elnevezésű töltőberendezése feltöltse az erre alkalmas elektromos buszokat a megállókban, így a járművek az utasok fel-és leszállásához szükséges idő alatt elegendő energiát tudnak megszerezni útjuk folytatásához. A néhány másodperces villámtöltés után természetesen nem kell több száz kilométeres hatótávot produkálniuk a buszoknak, elég mindössze a következő töltővel felszerelt megállóig elgurulniuk, ebből adódóan pedig egy minimális kapacitásnál sem kell többet beszerelni a drága, nehéz, és magas CO2-kibocsátás mellett gyártott lítium-ion aksikból. A buszmegállókban való töltéssel továbbá a járműveket sem kell kivonni a szolgálatból a végállomáson és rácsatlakoztatni egy töltőállomásra, hanem folyamatosan róhatják a köröket.

A fejlesztés nem teljesen új, közel két éve ugyanez a felső-töltőkaros megoldás táplálja az áramot néhány villanybuszba Genfben, több mint 1000 tonnányi szén-dioxidtól megkímélve a légkört a járművek által megtett közel 500 000 kilométer alatt, de Nantes is idén szeptemberre időzítette 20 elektromos busz elindítását ezzel a technológiával. Most viszont fontos mérföldkőhöz érkezett a TOSA rendszer, az ABB ugyanis bejelentette, hogy a King Long buszgyártóval kötött megállapodás keretében a töltőberendezés a világ legnagyobb elektromosbusz-piacán, Kínában is használatba kerül. Az együttműködés során a King Long tervezi és építi meg a buszt a pilot projekthez, míg a svájci cég a töltőberendezés és áramátviteli rendszer kiépítéséért, és a fedélzeti töltőrendszer fejlesztéséért felelős. A jármű körülbelül egy másodperc alatt csatlakozik a töltőhöz, amely 600 kW-os teljesítménnyel engedi az elektromosságot az akkumulátorba.

Nemcsak Kínában, hanem szerte a világon sorra veszik át a dízeles buszok helyét az elektromosok a városi légszennyezés mérsékléséért harcolva, ez pedig a töltőgyártó cégeket is arra ösztönzi, hogy újabb és egyre okosabb berendezésekkel lássák el a piacot. Az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk számos villanybusz-töltő megoldásról, többek között a svédek elektromos útszakaszáról és indukciós töltőpaneljeiről, illetve az Alstom föld alá helyezett berendezéséről.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.