Tesla Model S: 750.000 km taxiként

Múlt héten sokan kétkedve fogadták az 5 év alatt 1 millió km-t futott Tesla Model S történetét, pedig nagy valószínűséggel nem kamu. A tulajdonos a Twitter fiókjában már régóta dokumentálja az autóhasználatát. Az emberek többsége számára elképzelhetetlen, hogy valaki ennyit vezessen, de ha belegondolunk, hogy mennyi lehetetlen rekord létezik a világon, ez már nem is tűnik annyira irreálisnak.

De nem ez az egyetlen Tesla, amit egészen extrém módon használnak. A fél millió km-t futott Tesloop autóiról már írtunk, de Finnországban él egy taxis, aki szintén Tesla Model S-t használ a munkájához, és már túl van 750 ezer km-en. Ari Nyyssönen 2014-ben vette az autót, amivel az első meghibásodásig 300.000 km-t kellett mennie. A 80 ezer km-re, vagy kevesebb futás esetén 4 évre érvényes általános garancia a kormány szervó meghibásodását már nem fedezte, így a taxisnak 6000 eurójába került a javítás.

(fotó: Ari Nyyssönen)

A következő probléma újabb 300.000 km megtétele után idén év elején jelentkezett, amikor 60 km még megtehető hatótáv kijelzésekor az autó megállt. Bár az akku addig teljesen jónak tűnt, alig 10%-ot degradálódott, az akkumulátorra és a hajtásláncra vállalt km korlátozás nélküli 8 éves garancia keretében a Tesla szerviz az energiatároló cseréje mellett döntött.

Nyáron az autó 700 ezer km megtétele után ismét mozgásképtelen állapotban került szervizbe. A Tesla ismét csak garanciában a motor cseréjével oldotta meg a gondot. Három évvel a hajtásláncra kiterjedő garancia lejárta előtt az autónak minden drága alkatrésze cserélve lett, így az még évekig szolgálhatja a tulajdonosát.

Az autót a történetről beszámoló finn lap jó állapotúnak írja le, egyedül az ajtó környékén figyelhetők meg elhasználódás jelei (jellemző az ilyen korú, sokat használt Model S-ekre). Az autó üzemeltetése kb. 2,5 euróba kerül 100 km-enként, ami negyede egy dízel taxi üzemeltetési költségének. A megspórolt pénzből a taxis évente kétszer elmegy nyaralni. A taxikat arrafelé 2-3 évente cserélik a sok km miatt, de Nyyssönen legalább 8 éves koráig meg akarja tartani ezt a Model S-t. Az autót 100 ezer km-enként viszi szervizbe, ahol maximum fékbetétet szoktak benne cserélni. A finn főváros még nincs nagyon töltőkkel ellátva, Tesla Supercharger sincs arrafelé, így Nyyssönen többnyire éjszaka tölt otthon, de ha teheti akkor napközben is rátölt egy keveset. A 750.000 km-t egyébként a tulajdonos nem egyedül, hanem egy másik sofőrrel közösen tették az autóba, ami így akár napi 16 órában is gyűjtheti a km-eket.

A legtöbbet futott Teslák között a finn taxi a második helyen áll az 1 millió km-t futott német autó után.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.