Bejelentették a legolcsóbb új Fiat 500 árát

Akár már 15.900 euróért is hozzá lehet majd jutni Olaszországban a Fiat 500 márciusban bemutatott legújabb generációjához, árulta el Oliver Francois, a márka elnöke, miután a teljes modellcsaládról lerántotta a leplet tegnap Torinóban. Régóta ismeretes, hogy a városi közlekedéshez ideális kisautó elsőként bemutatott változatához a közeljövőben kisebb tudású típusok is csatlakoznak, melyek némileg barátságosabb árcédulával örvendeztetik meg a vásárlókat. Mint most kiderült, legolcsóbban 25.900 eurós indulóáron lesz elérhető a modell hazai piacán, ám ez az olasz 6000 eurós állami támogatással 19.900 euróra csökkenthető. Igen ám, de ezen felül azok a vevők, akik egy öreg autót leadnak selejtezésre, további 4000 eurós támogatásban részesülnek, így a villanyautó ára akár az előző nemzedék benzines meghajtású típusának vételára alá is bevihető – tette hozzá az igazgató.

Az elektromos csöppség három teljesítményfokozattal készül, a belépő szintű az Action nevet viseli. Ezt azoknak szánja a Fiat, akik elsősorban a városon belül autóznak, naponta átlagosan 50 kilométert, így nincs szükségük ennél sokkal nagyobb hatótávért többet fizetni. A leggyengébb 500-as villanymotorja 70 kW leadására képes, gyorsulása 9,5 másodperc 0 és 100 km/h között. A 23,8 kWh-s lítium-ion akkumulátorral a WLTP hatótávolság 240 kilométer fölé is nőhet, ha kizárólag városban megy az autó, de a 135 km/h-s végsebesség megengedi, hogy autóutakon, vagy akár autópályán is megjárassa a tulajdonosa. Kombinált ciklusban körülbelül 180 kilométert tehet meg egy töltéssel az autó az európai szabvány szerint. Ez a típus DC hálózaton maximálisan 50 kW-tal tölthető, AC-n pedig 3 kW-tal, de a vásárlóknak lehetőségük van három fázisra (11 kW-ra) bővíteni opcionálisan.

Vezetéstámogató rendszerekben már itt sincs hiány, a Drowsy Driver Detection figyeli a sofőr koncentráció-képességét, a Lane Keep Assist a sávtartásban segít, az Traffic Sign Recognition a jelzőtáblákat olvassa és sebességet javasol, de az automata vészfékezés is az alapfelszereltség része. Az Action halogén fényszórókkal és 15 colos felnikkel indul el a vásárlóihoz, akik kulcs nélkül, egyetlen gombnyomással be tudják indítani az autót. Az utastérben egy 7 colos TFT képernyőről olvashatók le a menetinformációk, központi kijelző ezen típusban nincs standardként.

Aki ennél többet szeretne, az választhatja a Passion elnevezésű változatot, melyet a már megismert specifikációk jellemeznek, 320 kilométeres kombinált hatótávval (460 km városban) a WLTP szerint, és 85 kW villámtöltéssel. A motor teljesítménye itt már 87 kW (220 Nm nyomatékkal), és a végsebesség is 150 km/h-ra kúszik fel, a gyorsulás pedig fél másodperccel jobb, mint az Action esetében. A 15 colos felnik maradtak, ám az utastérbe már bekerült egy 7 colos, UConnect 5 infotainment rendszerrel kiegészített, és Wireless CarPlay-t/Android Autót támogató központi kijelző.

A Fiat 500 családfője az Icon nevet viseli, mely hajtásláncban osztozik a Passionnel, de felszereltségben jóval felülmúlja azt. Az infotainment rendszerhez itt már egy 10,25 colos érintőképernyőn lehet hozzáférni, és beszédfelismerő funkció is található benne. A keréktárcsák is kicsivel nagyobbak, 16 colosak. A gyártó nem említ akkuméretet, de a márciusi híreket visszaolvasva kiderül, hogy 42 kWh dolgozik a csúcsváltozatban, az azonos teljesítmény és hatótáv miatt bizonyára ez a Passionre is igaz.

A Fiat 500-as három karosszéria-kialakítással kerül piacra: keménytetős ferdehátúként, ebben az esetben a kétajtós (csomagtartó-ajtó nélkül számolva) opció mellett egy praktikusabb, öngyilkos ajtós megoldás is választható, valamint lenyitható tetejű kabrióként.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.