Novemberben jön a Ford elektromos furgonja

Két hét múlva, november 12-én lerántják a leplet a Ford Transit teljesen elektromos meghajtású változatáról – jelentette be az amerikai autógyártó a közösségi médiában, röviddel azután, hogy Jim Farley vezérigazgató a vállalat harmadik negyedéves konferenciahívásán is beharangozta a premiert. A furgon az E-Transit nevet viseli, és a Ford-vezér elmondása szerint nagyon barátságos áron lehet majd hozzájutni, de a konkrétumokra egyelőre még várnunk kell. A kibocsátásmentes Transit várhatóan megőrzi a hagyományos változat dimenzióit és kialakításait, így három hossz-, és magasságopcióra számíthatunk. Brit hírportálok értesülései szerint a modell jelenleg piacon lévő változataihoz képest az E-Transit legfőképpen a konnektivitás és vezetéstámogató rendszerek terén kínál majd jelentős előrelépést.

A Ford korábban hangsúlyozta, hogy a könnyű tehergépjárművek szegmense különösen fontos része elektromobilitási stratégiájának, ez az oka annak, hogy a Mustang Mach-E-t követően két tisztán villanyos haszongépjármű, az E-Transit és az elektromos F-150 pick-up érkezik a piacra. Az előbbivel már meglehetősen nagy késésben van a vállalat, legalábbis az európai piacon, ahol már számos autógyártó (többek között a PSA márkái, vagy a Mercedes-Benz) kínál belsőégésű motor nélkül működő furgont. A Ford Transit egyébként tavaly év vége óta plug-in hibridként is elérhető (a Tourneóval egyetemben), s a megjelenését követően rövid időn belül le is kellett állítani a rendelések felvételét, mert a gyártás nem győzött lépést tartani a kereslettel.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.