Növekszik a házon belüli alkatrészgyártás aránya a Volkswagennél

A Volkswagen Csoporton belüli, de független üzletágként működő Volkswagen Group Components biztosítja majd a Volkswagen ID.4 modell alkatrészeinek 40%-át, amely körülbelül 10%-kal magasabb érték, mint a hagyományos modellek házon belül gyártott alkatrészeinek aránya, írja a Volkswagen sajtóközleménye.

A német gyártó egyértelműen letette voksát az elektromos járművek mellett, amelyben fontos szerepe van a Volkswagen Group Components üzletágnak is, amely 2015 óta az innovatív, versenyképes, és skálázható termékekre összpontosítva úttörő szerepet vállal az ágazat átalakításában.

Az MEB platformra épülő jelenlegi és jövőbeli modellek az e-mobilitásra való áttérés legjelentősebb mozgatórugói a vállalat gyáraiban. Thomas Schmall, a független üzletág vezérigazgatója úgy véli, hogy csapata felkészült a jövőre: „A jelentős hozzáadott érték, amellyel alkatrészeinken keresztül hozzájárulunk a csoport márkáinak járműveihez, versenyképességünk legfőbb mutatója. Ezzel támasztjuk alá a csoport elektromos offenzíváját, és demonstráljuk, hogy a jövőre összpontosító döntéseket hoztunk termékeinkkel kapcsolatosan. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Volkswagen Group Components jó úton halad abba az irányba, hogy a világ egyik legnagyobb elektromosjármű-alkatrészgyártója legyen.”

Kasselben gyártják az ID.4 és egyéb MEB platformos járművek elektromos meghajtását és platformjait Európa és Észak-Amerika számára. Az átalakulás részeként a csoport legnagyobb sebességváltó-gyártó telephelye jelenleg az elektromos meghajtások építésére szakosodott. A fő elemeket – a forgórészt és az állórészt – a salzgitteri alkatrészgyár szállítja. A motorokat és a sebességváltókat Hannoverben, Poznanban és Kasselben készítik. Kasselben szerelik össze az elektromos hajtás alkatrészeit, például az 1-fokozatú hajtóművet. A kínai üzemek számára a tiencsini gyárban készülnek az elektromos hajtórendszerek.

Braunschweig a cég új központja az akkumulátor-rendszerek területén, itt készülnek ugyanis a MEB platform akkumulátorai. Az alkatrészgyártás és összeszerelés mellett a nagyfeszültségű akkumulátorok és a vezérlőegységek szoftver fejlesztését is itt végzik. A Kínában készülő modellekhez a kínai Foshan telephelyén gyártanak akkumulátorokat.

Salzgitterben készülnek a villanymotor álló -, és forgórészei, valamint itt található az akkumulátor-technológiai kompetencia központ is. Az akkumulátorcellák és a gyártástechnológia továbbfejlesztéséhez nélkülözhetetlen kísérleti gyártósor és elemző laboratóriumok is itt találhatók.

A következő hetekben Salzgitterben megkezdi a működését a használt nagyfeszültségű akkumulátorok újrafeldolgozását végző kísérleti üzem is, ahol fémeket és egyéb értékes nyersanyagokat nyernek vissza azokból az akkumulátorokból, amelyeket már nem lehet újrafelhasználni. A cél az akkumulátorok alapanyagainak 90%-os újrafelhasználása a jövőben.

A telephely szomszédságában épül a svéd Northvolt AB akkumulátorgyártóval együttműködve a Northvolt Zwei akkucella-üzem is, amely a tervek szerint 2024-re készül majd el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.