Mindenkinek elérhetővé tennék a villanyautós állami támogatást Szlovákiában

Ha valaki azt hinné, hogy a magyar elektromos autók vásárlását ösztönző állami támogatás keretének másfél napos kimerülése gyors volt, akkor bizonyára nem hallotta mi történt északi szomszédunkban. 2019 novemberében 3 perc 41 másodperc alatt fogyott el az erre szánt 6 millió euró. Szlovákiában tisztán elektromos autó vásárlásához 8000 euró, konnektoros hibrid típusokhoz 5000 euró volt az igényelhető támogatás, maximum 50.000 euró vételárig (áfával).

Richard Sulík (SaS) szlovák gazdasági miniszter friss bejelentése szerint jövőre az állami támogatási program folytatódik, de a részletek változnak majd, írja a MojElektromobil.sk. Mivel 2019-ben azok élhettek a támogatási lehetőséggel, akik gyorsabbak, és technikailag felkészültebbek, rutinosabbak voltak, a további támogatások elosztását igazságosabban szeretnék megoldani.

Ahhoz, hogy mindenki élhessen a támogatási lehetőséggel nagyobb keretösszegre van szükség, de a korábbi bőkezű támogatási összeg fenntartása mellett elegendően nagy keret biztosítására aligha lesz lehetőség, különösen, ha az elektromobilitás töretlenül növekvő népszerűségét is figyelembe vesszük. Ezért Szlovákiában valószínűleg kisebb lesz majd az egy autóra jutó támogatás összege.

EZT OLVASTAD MÁR?  Hivatalos: Detroitban sem lesz idén autókiállítás

A gazdasági miniszter megerősítette, hogy tervezik a támogatások újabb (harmadik) körét az Európai Uniós támogatások 2021-2027-es szakaszában is, de a pályázat bejelentésére csak 2021 vége felé számíthatnak az elektromos jármű vásárlását tervezők.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.