Skywell ET5 – kínai versenytársat kap a Škoda ENYAQ?

Elektromobilitás tekintetében Kína előrébb jár, mint Európa, és ezeket a tapasztalatokat a Kínai gyártók igyekeznek régiónkban is pénzre váltani. Egyre több kínai modell jelenik meg Európában is, melyek két, egymástól alapvetően gyökeresen eltérő forgatókönyvet követnek.

Az egyik iskola Európában is jól ismert márkaneveken keresztül támad, így érkezik például a régi brit márkanéven a SAIC által gyártott MG ZS EV, az MG EV 5, azaz az első tisztán elektromos kombi karosszériás modell, de ide sorolható a Geely tulajdonában lévő Volvo XC40 Recharge modellje vagy a Renault kínai gyárában készülő City K-ZE, azaz a Dacia Spring is.

A bátrabb gyártók saját, új márkanéven próbálják megvetni lábukat az európai autópiacon. Elsőre ez vakmerőségnek tűnhet, de gondoljunk csak például a Huawei vagy Xiaomi nevekre, melyeket néhány éve többségünk sosem hallott, manapság egyre inkább körülvesznek otthonunkban a termékeik. Persze ezek még nem autók, de a mai autók egyre inkább kerekeken guruló számítógépek, így a nagy elektronikai gyártókról sorra jelennek meg olyan információk, hogy az autóiparban is szeretnék kipróbálni magukat.

A Skywell az utóbbi kategóriába tartozik. Az anyacég elektromos háztartási berendezéseket, mobiltelefonokat gyártott, majd belekóstoltak az autóiparba is. Az ET5 modell paraméterei tetszetősek. A tengelytávolság 2800 mm, tehát nem egy aprócska autóról van szó. A villanymotor teljesítménye 160 kW teljesítmény, a végsebesség 150 km/h. Az energiát bruttó 77 kWh (nettó 71,9 kWh) kapacitású akkumulátor tárolja, amely NEDC mérési ciklus szerint 520 km hatótávra elegendő. Az európai mérési ciklus szerinti elméleti hatótáv 450 km körül várható, amely a gyakorlatban 350 valóban megtehető kilométer körül alakulhat.

Az autó első példányai már megérkeztek Romániába, ugyanis az európai típusbizonyítványhoz szükséges homologizációs eljárást szomszédunkban tervezi lefolytatni a kínai cég. A hírek szerint még idén nyáron szeretnék megkezdeni a piaci bevezetést, az autó ára pedig 40.000 euró körül várható. Az alábbi videóban egy helyi autós vlogger mutatja be a Skywell ET5 modellt – románul is beszélő olvasóink előnyben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.