Főoldal » elektromos autó » Negyedmillió elektromos Nissan járja Európát

Negyedmillió elektromos Nissan járja Európát

Elérte a negyedmilliót azon európai autósok száma, akik a Nissan valamelyik tisztán elektromos meghajtású modelljét vásárolták meg – számolt be róla a japán autógyártó vállalat. Több mint 208 ezren választották a LEAF valamely generációját, és további 42 ezren döntöttek az e-NV200-as kisteherautó mellett az elmúlt közel 11 évben.

A LEAF piaci bevezetésére 2010-ben került sor, s hamarosan a világ első igazán sikeres, tömeggyártott elektromos autójává vált, hosszú évekig birtokolva a legnagyobb darabszámban eladott villanyautó címet. Az e-NV200 négy évvel később csatlakozott hozzá az elektromos áruszállítás úttörő modelljeként.

Az elektromosautó-kínálat az elmúlt évtizedben jelentős mértékben bővült, és a Nissan sikerét számos vetélytárs ostromolja, de a vállalat továbbra is az elektromobilitás élvonalában kíván maradni. Ezt a célt szolgálja például a nemrég bejelentett, 1 milliárd angol font értékű beruházásból tervezett EV36Zero európai elektromobilitási központ. Itt gyártják majd az elektromosnak tervezett CMF-EV padlólemezen az Ariya modell, mely szeptember 9-étől már rendelhető lesz a kontinens legfontosabb villanyautópiacán, Norvégiában.

A Nissan teljesen elektromos kisteherautókat is fog gyártani Európában, mégpedig a Szövetség franciaországi gyárában, Maubeuge városában. Emellett belsőégésű motorok is épülnek tovább, de 2023-ra az európai értékesítés 75%-át már elektromosított modellek (hibridek és villanyautók) adhatják.

Ha kíváncsi vagy, mire képes manapság egy 8 éves, 24 kWh kapacitású Nissan LEAF, itt tudod elolvasni részletes tesztünket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.